Expertii spun ca din toate categoriile de alimente exista cateva "alegeri" care nu trebuie sa lipseasca de la o masa de pranz sanatoasa si satioasa. O masa de pranz care sa sustina organismul, din punct de vedere energetic, pana la cina sau pana la o scurta gustare la ora 17:00.
Carbohidratii complecsi sunt o alegere foarte buna. Se digera lent, dau senzatia de satietate si sunt foarte buni nutrienti. "Cerealele integrale sunt bogate in fibre, care reprezinta cheia unui sistem digestiv sanatos si previn anumite tipuri de cancer", spune Mark Spielmann, nutritionist in cadrul spitalului pentru copii Rabida din Chicago. Cateva exemple de alimente bogate in carbohidrati "buni": cartofii dulci (mai ales daca sunt consumati in coaja), paine integrala, paste integrale, orez brun.
Proteinele sunt si ele foarte buni aliati pentru un pranz complex si eficient. Organismul le digera lent si confera energie pentru multe ore. Nutritionistii recomanda somonul, atat ca sursa de proteine, cat si ca sursa de agizi grasi omega-3, excelenti pentru buna functionare a inimii. Alte sugestii luate in calcul de expertii consultati de Prevention sunt carnea de pui, tonul, nucile, tofu, curcanul, carnea slaba de vita si ouale.
Lactatele degresate sunt si ele "aur" din punct de vedere alimentar. Cei care nu tolereaza prea bine laptele trebuie sa se reorienteze catre alte produse pe baza de lapte - branzeturi sau iaurturi.
"Cand alegeti un produs lactat, optati pentru cele degresate. Au efectul de saturatie si aportul de calciu pe care le dorim, fara surplusul de grasimi de care am vrea sa ne ferim", recomanda Mark Spielmann. In opinia specialistului american, iaurtul degresat este produsul ideal cu care sa se incheie masa de pranz.
Nu in ultimul rand, fructele si legumele sunt - sau ar trebui sa fie - prezente obligatorii in meniul de pranz. Aportul de zahar si vitamine va fi suficient de important pentru a preveni o eventuala "cadere de glicemie" la cateva ore dupa masa. Nutritionistii pledeaza indeosebi pentru portocale, mere, avocado, mango, afine, stafide si banane.
Citeste si Jurnalul!
FOTO: Hepta