Indiferent de stilul de viață pe care îl ai, alimentația bio reprezintă, cu certitudine, o alegere inteligentă. lncluderea alimentelor organice în regimul tău are numeroase beneficii, atât pentru tine în calitate de consumator, dar și pentru natură.
Acestea sunt obținute prin procedee deloc nocive pentru mediul înconjurător, deoarece nu sunt supuse prelucrării chimice și tocmai din acest motiv ele reprezintă un vot direct pentru un stil de viață sănătos.
Descoperă care sunt cele mai importante 5 motive pentru care ar trebui să adopți consumul de produse bio!
Eviți substanțele nocive
Consumul regulat de alimente organice este o modalitate eficientă de a preveni efectele negative pe care le au asupra sănătății tale alimentele convenționale. Academia Naționale de Științe raportează că 90% dintre substanțele chimice folosite la realizarea produselor alimentare obișnuite nu au fost testate înainte de a primi verdictul că nu prezintă niciun pericol pentru starea de sănătate, pe termen lung.
Pe de altă parte, alimentele bio sunt supuse unor analize și teste stricte, în urma cărora primesc sau nu certificarea organismelor competente.
2. Beneficiezi de mai mulți nutrienți
Produsele alimentare organice conțin mai multe substanțe nutritive - vitamine, enzime și micronutrienți - decât alimentele convenționale deoarece solul este tratat conform practicilor responsabile și sustenabile. Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară a efectuat o revizuire a peste 40 de studii publicate în care erau comparate valorile nutritive ale fructelor, legumelor și boabelor cultivate organic cu ale celor cultivate convențional și au concluzionat că cele din urmă au un conținut nutritiv mult mai bogat.
În plus, studiul relevă faptul că cinci porții de legume eco (cum ar fi morcovii, spanacul, catofii, salata sau varza) oferă un aport adecvat de vitamina C organismului, în timp ce același număr de porții de legume crescute artificial nu reușesc să atingă valoarea optimă necesară.
În medie, alimentele cultivate organic oferă: 21,1% mai mult fier (decât omologii lor convenționali); 27% mai mult vitamina C; 29,3% mai mult magneziu; 13,6% mai mult fosfor.
3. Savurezi alimente delicioase
Alimentele obținute prin procedee ecologice nu sunt doar foarte sănătoase, dar și extrem de gustoase. Acestea au, în general, un gust mai bun deoarece solul în care au fost sădite și crescute fructele și legumele este, în mod natural, foarte bine echilibrat.
Spania este una dintre regiunile care produc fructe și legume bio, tocmai datorită faptului că solurile de acolo permit acest lucru.
4. Protejezi natura
Chimicalele agricole, pesticidele și îngrășămintele contaminează mediul înconjurător, poluând apele și distrugând valoarea terenurilor agricole fertile. Standardele ecologice certificate nu permit utilizarea chimicalelor toxice în agricultură și se ghidează după principiile gestionării responsabile a resurselor (respectiv a solului).
De fapt, agricultura ecologică se realizează pe baza unor procedee sustenabile și prietenoase cu natura. Conservarea solului și rotația culturilor sunt două dintre procesele care definesc producția de alimente bio, și care, alături de renunțarea la substanțele chimice, mențin echilibrul ecosistemelor.
5. Eviți alimentele care conțin hormoni
Carnea și produsele lactate obținute prin procedee convenționale prezintă un risc sporit pentru contaminarea organismului cu substanțe nocive. Un studiu realizat în U.S.A. a confirmat faptul că peste 90% dintre pesticidele consumate de americani se regăsesc în grăsimile conținute în aceste alimente.
Hormonii injectați mai ales în carnea de vită, dar și în peștii din crescătorii sunt un alt aspect îngrijorător. Acești compuși toxici produc mai multe efecte negative în organism, printre care: creșterea riscului de cancer , creștera riscului de apariție a tumorilor, precum și debutul precoce al pubertății. Este dovedit științific că hormonii de creștere din lapte sunt modificați genetic și ca influentează apariția cancerului, mai ales în rândul femeilor. Astfel, alegerea produselor de origine animală sau vegetală din categoria eco este extrem de importantă, în special pentru copii, femei însărcinate și mame care alăptează.