I se spune boala cu multe feţe, iar în România o au deja aproximativ un milion de persoane. Bronho-pneumopatia obstructivă cronică, sau mai pe scurt BPOC, este înşelătoare, căci poate fi uşor confundată cu astmul bronşic,iar foarte multe persoane ajung târziu la medic şi îşi pun viaţa în pericol.
Specialiştii atrag atenţia că fumatul şi poluarea sunt principalii factori de declanşare a afecţiunii. Depistarea precoce este importantă, pentru că, netratată, boala duce la scăderea capacităţii respiratorii, invaliditate şi moarte prematură.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală respiratorie care atacă bronhiile şi plămânii. Se manifestă prin îngustarea progresivă şi ireversibilă a bronhiilor, ceea ce determină o scădere a capacităţii respiratorii
Medicii spun că această boală poate induce pacientul în eroare foarte uşor, tocmai din cauza faptului că simptomele nu sunt specifice şi pot să fie confundate extrem de uşor fie cu efectele fumatului, fie cu cele ale înaintării în vârstă: tuse, expectoraţie, senzaţie de sufocare, oboseală, toleranţă scăzută la efort.