O substanță secretată de pielea unor broaște din sudul Indiei ajută la distrugerea unor tulpini ale virusului gripei au constatat cercetători americani și indieni, a căror descoperire promițătoare a fost publicată marți de revista științifică Immunity, relatează agențiile France Presse și EFE.
Această peptidă ar putea ajuta la fabricarea unui nou antiviral ce se poate dovedi util împotriva tulpinilor emergente ale gripei în condițiile în care nu există încă un vaccin, a explicat dr. Joshy Jacob, profesor de microbiologie și imunologie la facultatea de medicină Emory din Atlanta (Georgia).
Această peptidă, un element de bază al unei proteine, ar putea de asemenea oferi o nouă armă împotriva virusului gripei și tulpinilor în circulație care sunt rezistente la antiviralele utilizate, a subliniat el. Denumită 'urumin', substanța a permis evitarea unei gripe mortale în rândul șoarecilor de laborator.
Cercetătorii au descoperit această substanță în secreția mucoasei din pielea broaștelor Hydrophylax bahuvistara care au fost supuse unor ușoare stimulări electrice. Unele peptide antibacteriene distrug virusul producând orificii în membrana lor celulară. Ele devin în acest fel toxice pentru celulele mamiferelor.
Administrată pe cale nazală șoarecilor nevaccinați
Însă această peptidă are un mod de acțiune diferit. Ea atacă hemaglutinina, o lipoproteină care ii conferă rezistență virusului gripei. Substanța face de asemenea obiectul cercetărilor în curs pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor virale ale gripei.
Administrată pe cale nazală șoarecilor nevaccinați, substanța i-a protejat împotriva unor doze mortale de viruși ai gripei. Ea a neutralizat tulpinile H1 ale gripei responsabilă de pandemia din 2009. În schimb nu a avut niciun efect asupra unor tulpini obișnuite, precum H3N2.
Laboratoarele profesorului Jacob lucrează la noi metode pentru a stabiliza aceste peptide antivirale, precum cea secretată de broaștele din India. Va continua de asemenea să cerceteze și alte peptide provenite din mucoasa acestor batracieni pentru a neutraliza, de exemplu, virusul Zika.