Vești proaste pentru consumatorii de carne roșie! Sute de pacienți diagnosticați cu cancer de colon au mâncat acest produs! Ce recomandă medicii
În Iași, tot mai mulți pacienți sunt diagnosticați cu cancer digestiv, iar pe listă se află și mulți tineri. La Institutul Regional de Oncologie Iași, mai mult de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer suferă de cancer digestiv. Organele afectate pot fi pancreasul, esofagul, colonul, splina, faringele și rectul, iar medicii sunt de părere că numărul acestui tip de cancer este în creștere. Printre factorii care declanșează cancerul sunt: fumatul, stresul, poluarea, hrana nesănătoasă sunt factorii care contribuie la dezvoltarea celulelor cancerigene din corp. Cel mai frecvent tip de cancer din categoria cancerului digestiv este cancerul de colon.
Carnea roșie provoacă cancer de colon?
Nu se cunoaște cu exactitate cauza cancerului de colon, dar medicii au identificat mai mulți factori de risc. Printre aceștia se numără dieta bogată în grăsimi, carnea roșie și cea procesată, sedentarismul, obezitatea, dibetul zaharat de tip doi, dar și fumatul.
„Cancerul de colon este cel mai frecvent diagnostic pe care îl punem la Institutul Regional de Oncologie Iași. Factorii care provoacă acest tip de cancer sunt diverși și pot să difere de la persoană la persoană. Planificarea tratamentului se face în funcție de stadiul cancerului, de caracteristicile tumorii și alte boli asociate. Totodată, se ține cont și de riscurile la care poate fi supus pacientul. Tratamentul reprezintă un mix de terapii menite să acționeze local, precum radioterapia sau intervenția chirurgicală, dar și chimioterapia”, a punctat dr. Gabriel Dimofte, director medical IRO, potrivit bzi.ro.
Cancerul nu este incurabil
Cu toate acestea, specialiștii în problemele oncologice sunt foarte optimiști în ceea ce privește tratarea pacienților oncologici. În cazul în care cancerul este în stadiu incipient, indiferent de tipul de cancer, acesta este vindecabil într-o proporție mare.
„Multe persoane au falsa impresie că boala neoplazică este incurabilă. Fals. Prevenția sau descoperirea cancerului, fie că este de colon, de rect, hepatic sau de sân este vindecabil într-o proporție uimitoare. În prezent, Institutul Regional de Oncologie Iași are la activ mulți pacienți vindecați. Nu știm niciodată dacă definitiv, însă vedem rezultatele pozitive ale tratamentelor. Cancerul poate reapărea nu neapărat în locul în care a apărut prima dată, ci și într-o altă zonă a corpului”, a mai spus medicul, potrivit aceleiași surse.
„Carnea hrănește cancerul” este un mit
În cazul cancerului de colon, directorul medical IRO spune că ar fi provocat în general de consumul de carne roșie. Chiar și în acest caz, acesta nu recomandă restricții alimentare, considerând mitul conform căruia „carnea hrănește cancerul” sută la sută fals. „Sunt medici care restricționează regimul alimentar al pacientului oncologic. Eu nu o fac și nu am să o fac. Este un mit faptul că această boală este hrănită de carne. Nu este demonstrat științific acest fapt. Nu putem afirma ceva despre care nu se cunosc date clare. Au fost niște speculații făcute probabil de unii medici fără prea multă experiență. Numai în cazul cancerului de esofag, care în general este generat de obiceiul de a fuma, se recomandă renunțarea la acest viciu”, adaugă dr. Gabriel Dimofte.