In Romania, au aparut primele cazuri la sfarsitul anului 2010, fiind sezonul in care gripa s-a manifestat epidemic, cu multe imbolnaviri, complicatii, internari in spitale si chiar decese.
Cei mai expusi la gripa sunt copiii, batranii, persoanele cu afectiuni cronice cardiovasculare, cei cu diabet zaharat si gravidele. Dar nici persoanele adulte nu sunt in afara riscului.
Pentru prevenirea imbolnavirii trebuie facut vaccinul la timp. Din cauza stirilor vehiculate de mass-media cum ca vaccinul va da reactii secundare, populatia nu a fost foarte receptiva la aceasta modalitate de prevenire a gripei. "Dar s-au facut suficiente vaccinari si noi credem ca acestea vor modera putin evolutia gripei. In Romania ne asteptam sa apara, in urmatoarele saptamani, un numar crescut de cazuri diagnosticate si detectate de laborator, dar si de imbolnaviri bacteriene", a declarat dr. Alexandrescu.
Gripa se transmite mult mai usor decat celelalte viroze respiratorii, care nu provoaca epidemii. Atunci cand ne aflam in pragul unei epidemii de gripa, medicii izoleaza bolnavii si ii interneaza, iar personalul medico-sanitar este vaccinat.
Persoanele cu risc crescut de imbolnavire, cum ar fi batranii si copiii, sunt sfatuiti sa evite aglomeratiile, sa foloseasca batista si sa limiteze vizitele in familie.
FOTO: Hepta.ro
Consumul zilnic de sucuri carbogazoase light creste riscul de accident cardiovascular cu 61%... Ce sa mananci cand ai colesterolul mare...