Cercetatorii care lucreaza intr-un laborator de langa Paris au reusit, pentru prima data, sa injecteze unui pacient globule rosii sangvine create din celule stem. Dupa transplant, globulele au evoluat exact ca unele normale. Celulele stem fusesera prelevate din maduva osoasa a unui donator si cultivate in eprubeta, pentru a da nastere la sute de miliarde de globule rosii, sau cativa mililitri de sange. Deocamdata, este vorba doar de un procedeu de laborator, dar oamenii de stiinta se gandesc, deja, la o viitoare etapa industriala.
Cercetatorul Luc Douay sustine ca pasul urmator ar fi generarea unor cantitati uriase de globule rosii la nivel industrial.
Profesorul isi imagineaza adevarate "fabrici de sange" dezvoltate pe langa bancile de celule stem. Fireste, toate acestea sunt de domeniul viitorului. Mai intai, pe langa punerea la punct a procedeelor industriale, echipa doreste sa cerceteze o alta cale promitatoare: folosirea celulelor stem din cordonul ombilical, care se inmultesc mai repede decat cele adulte. Profesorul Douay avertizeaza ca rezultatele echipei sale nu trebuie sa-i descurajeze pe donatorii voluntari de sange, de care va mai fi, multa vreme, nevoie.