- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O depistare precoce a cancerului la san creste simtitor sansele de vindecare. Daca se intervine chirurgical la timp, celulele cancerigene sunt usor de tratat. In plus, se impiedica invadarea ganglionilor limfatici si a altor organe precum plamanii sau creierul. Intre 20 si 30 de ani, daca in familie nu exista antecedente, testul de depistare a cancerului la san trebuie facut cu o regularitate de o data la trei ani.
2. Testul de depistare a cancerului de col uterin (cervical)
Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin. Infectia cu virusul papiloma este cauza majora a declansarii cancerului. Cea mai eficienta metoda de tratament incepe cu depistarea precoce a bolii. Testul Papanicolau poate descoperi celule precanceroase pe suprafata colului, celule ce pot fi indepartate inainte de a se transforma in cancer.
3. Testul de depistare a osteoporozei
Osteoporoza este o boala a oaselor care afecteaza structura acestora facandu-le mai fragile. Aceasta boala se accelereaza dupa menopauza. Primul simptom al bolii este fractura osului care se poate produce si dupa o cazatura minora, chiar si la o rasucire a trunchiului. Osteoporoza ameninta jumatate din populatia de peste 50 de ani.
4. Colonoscopie
Cancerul de colon se afla pe locul trei al principalelor cauze de deces in randul femeilor, dupa cancerul de san si de plamani. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.
5. Testul de depistare a glaucomului
Aceasta boala a ochiului afecteaza nervul optic gradual pana cand se ajunge la orbire. Din pacate, efectul este ireversibil. In plus, foarte ingrijorator este faptul ca orbirea se poate instala chiar inainte de a va da seama de simptome. O masurare a tensiunii oculare poate depista precoce boala. Orice femeie sanatoasa in varsta de pana in 40 de ani trebuie sa-si faca aceasta analiza o data la 2-4 ani. Consultati medicul specilist pentru a va spune daca exista factori de risc ce ar determina prezenta pentru test mai des.
6. Testul de cancer la piele
Desi femeile sunt mai putin predispuse decat barbatii la dezvoltarea cancerului de piele, medicii recomanda sa va faceti singure o examinare. Cititi aici ce aveti de facut.
7. Masurarea tensiunii arteriale
Riscul de a avea tensiune marita creste odata cu inaintarea in varsta. Cititi detalii aici.
8. Masurarea nivelului colesterolului
Un colesterol marit este sinonim cu ingrosarea vaselor de sange. Mai multe aici.
9. Masurarea glicemiei
O treime dintre americani nu stiu ca au diabet. Pentru ca nu-si masoara nivelul glicemiei, ei lasa boala sa-si faca de cap. Detalii aici.
10. Testul HIV
Virusul HIV duce la SIDA. Toata lumea stie deja ce e cu aceasta boala. Din pacate, inca nu s-a descoperit un tratament sau vaccin impotriva ei. Cititi mai multe aici.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: topnews.in