Antena Căutare

Sfaturi pentru a-ți menține sănătatea în condiții de izolare

Distanțarea socială impusă de pandemia de coronavirus te obligă să petreci mai mult timp acasă, să faci mai puțină mișcare, iar toate acestea pot avea efecte negative asupra sănătății tale.

Sfaturi pentru a-ți menține sănătatea în condiții de izolare
Sfaturi pentru a-ți menține sănătatea în condiții de izolare

Este cunoscută și pofta de gustări și mese care apare în urma stresului sau când stai mult timp în casă. Nu doar kilogramele în plus îți pot da bătăi de cap, ci și alegerile nesănătoase pe care le poți face în vreme de criză și la repezeală. Iată câteva sfaturi pentru a-ți păstra organismul sănătos chiar și în perioada aceasta:

Alimentația

Vizitele la supermarket sunt acum marcate de un grad mai ridicat de stres, deoarece nu găsești mereu produsele de care ai nevoie, trebuie să te protejezi și să te miști cât mai repede. Toate aceste aspecte te pot obliga să alegi alimente nesănătoase precum semipreparatele din carne, mâncărurile procesate sau cu multe grăsimi și așa mai departe.

Pentru a te asigura că îți oferi suficient timp să faci alegeri sănătoase, apelează la un supermarket online și fă-ți un plan bine pus la punct înainte de a comanda. O metodă bună este programarea meselor timp de o săptămână înainte să faci cumpărături. În felul acesta, vei ști sigur că vei opta doar pentru produsele de care ai nevoie.

Cele mai importante mese ale zilei trebuie respectate chiar dacă muncești de acasă și simți că nu ai suficient timp să gătești. Dacă gătești preparate nutritive și sățioase, nu vei mai simți nevoia să iei mici gustări de mai multe ori pe parcursul zilei. Alege produse bogate în vitamina C (fructe), vitamina D (pește), fibre și proteine (fulgi de ovăz, ouă, piept de pui), pentru a-ți întări sistemul imunitar și pentru a te bucura de o digestie bună în perioada în care faci mai puțină mișcare.

Somnul

În perioada aceasta, somnul tău va fi afectat vizibil, ca un efect al stresului resimțit zi de zi. Frica de a te îmbolnăvi sau reacția la tragediile prin care trece întreaga planetă își vor lăsa amprenta asupra gândurilor tale. Specialiștii din întreaga lume au observat că, după debutul pandemiei, mai mulți oameni au raportat vise neobișnuite sau extrem de realiste. În special în cazul celor care trebuie să lucreze în prima linie sau pentru cei care intră în contact cu multe persoane zilnic, visele ciudate pot fi efectul unei stări similare traumei.

De asemenea, dacă lucrezi de acasă sau dacă ai fost nevoit să renunți la programul obișnuit de muncă pentru o perioadă, programul de somn îți poate fi dat peste cap cu ușurință. Orele târzii la care adormi sau reprizele de somn din timpul zilei sunt doar câteva dintre motivele pentru care te vei simți mai obosit în timpul zilei. Este recomandat să respecți un program de somn similar cu cel pe care îl aveai înainte să petreci atât de mult timp acasă, iar dacă stresul te împiedică să adormi, încearcă tehnici de meditație și liniștire. Băile calde, lumânările cu parfum de lavandă trebuie să facă parte din rutina ta de răsfăț, deoarece această perioadă îți va provoca mai multă neliniște decât în mod normal.

Activitatea fizică

Activitatea fizică este esențială pentru un organism sănătos și pentru o bună gestionare a stresului. Mișcarea pe care o faci în aer liber sau acasă îți va îmbunătăți starea de spirit, tonusul muscular, respirația, dar și calitatea somnului. Studiile efectuate de-a lungul timpului au dovedit că sportul sub orice formă reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet sau cancer, iar o zi plină de activități fizice te va ajuta să dormi mai bine în fiecare noapte.

Plimbările în aer liber sunt importante pentru o stare de spirit îmbunătățită, iar restricțiile de circulație au devenit deja o povară pentru mulți oameni obișnuiți cu activitatea fizică intensă. Respectă regulile de distanțare socială și înlocuiește plimbările sau alergarea prin parc cu exerciții făcute acasă. De la cardio, la pilates și yoga, toate acestea se pot regăsi în rutina ta din izolare. Apelează la echipamente comandate și lecții gratis online. Dacă toată activitatea se mută în ultima vreme în mediul digital, trebuie să te adaptezi pe toate planurile. Cel mai bine ar fi să continui aceste obiceiuri chiar și după ce situația revine la normal.

Echilibrul fizic și mintal te va ajuta să depășești cu bine această perioadă și să poți reveni, încetul cu încetul, la ritmul tău obișnuit. Cel mai important este să înveți cât mai multe din această experiență și să rămâi optimist.

Sursa foto: pexels.com

Revolutia ceasurilor de mână retro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x