Antena Căutare

10 sfaturi pentru fotografii de calatorie reusite

Nu cu mult timp in urma, numeroase fotografii de calatorie ajungeau in cutii de carton, ascunse in vreun dulap sau chiar la cosul de gunoi pentru ca erau fie miscate, prost incadrate sau subexpuse. Nici in ziua de azi lucrurile nu s-au schimbat prea mult, doar ca acum fotografiile sunt sterse din memoria aparatului digital sau din calculatoare si nu mai trec prin procesul developarii pentru a fi respinse.

Aparatele foto sunt din ce in ce mai performante si devine tot mai usor sa obtii o fotografie buna. Dar indiferent de aparatul folosit, sunt cateva lucruri care te vor ajuta sa transformi fotografiile ok in unele reusite:

1. Gandeste "oameni, locuri, lucruri".

Aceasta este o definitie veche ce functioneaza si acum pentru ca cele mai reusite fotografii deriva in general din aceste trei lucruri. Sa spunem ca vrei de exemplu sa faci o fotografie a turnului din Londra, intr-o zi tipic ploioasa din Anglia. Sau turnul Eiffel din Franta, cel atat de fotografiat de turisti.

2010/06/13//61082-eiffel_tower_95.jpg

Articolul continuă după reclamă

Daca incadrezi turnul in lumina cenusie de fundal, ai putea avea o imagine buna. Daca insa surprinzi niste oameni sau chiar pe prietenii sau copiii tai stand zgribuliti sub o umbrela mare, iar turnul undeva in fundal de dupa umerii lor, vizibil si el sub borul umbrelei, sau faci fotografia dintr-un unghi mai neobisnuit si incadrezi si un obiect care sa distraga si el aten tia, ai o fotografie reusita.

2. Apropie-te mai mult

Cum a spus celebrul Robert Capa: "Daca fotografiile tale nu sunt suficient de bune, nu esti suficient de aproape". In sensul literal, cu cat te apropii mai tare de subiect, cu atat surprinzi mai multe detalii.

Sunt doua modalitati de a face acest lucru, ambele a fel de eficiente. Prima este aceea de a folosi zoom-ul pentru a descoperi modul in care priveste un vanzator intr-un bazar din Turcia sau felul in care sar stropii de apa atunci cand sare un delfin in aer in Loro Parque din Tenerife.

Cea de-a doua modalitate este, daca poti, sa te apropii pur si simplu mai mult de subiect. Aici problema este ca nu toate persoanele sunt confortabile cu o asemenea abordare, dar rezultatul final este de multe ori foarte interesant.

3. Fii in mijlocul actiunii

O alta abordare a spuselor lui Capa si probabil cea mai apropiata de ce a vrut sa spuna, sugereaza ca poti face fotografii mai reusite atunci cand esti chiar tu parte integranta din ceea ce se intampla.

Daca reusesti sa faci o fotografie cand vanzatorul din bazar iti intinde tie un obiect poleit sau cand te afli in mijlocul unui carnaval si se simte ca oamenii mascati sunt foarte aproape de tine, vei reusi sa transmiti ceva din starea locului.

4. Gandeste-te la lumina, nu la peisaj

Ochiul uman este mult mai adaptabil si inteligent decat lentila camerei si ceea ce vezi tu nu este neaparat ceea ce va reproduce si camera foto.

Cand privesti direct spre soare, poate distingi culorile si oamenii, dar camera ta va reproduce doar umbre. Sau vei vrea sa fotografiezi umbre in care se intrevad trasaturi, dar camera ta va reproduce doar pete intunecate. In aceste cazuri este util sa:

a. Stii unde este soarele

Cel mai simplu mod de a-ti pune subiectul in valoare este sa il pui in cea mai buna lumina, la propriu. Daca vrei ca fetele subiectilor tai sa straluceasca, aseaza-i in asa fel incat razele soarelui sa cada pe fetele lor.

Daca vrei o fotografie ca de brosura a unui vapor pe mare, fa o fotografie partii mai luminate de vapor. Iar daca vrei o imagine a luminii reflectandu-se in ocean, fa-o atunci cand soarele este suficient de jos incat sa faca valurile sa straluceasca. Si incearca sa nu faci fotografii unui subiect care are o lumina puternica din spate.

b. Ia in considerare momentul zilei

Acest lucru este destul de simplu: rasaritul si apusul sunt momente ideale pentru fotografii reusite.

La rasarit poti obtine fotografii interesante pentru ca multi oameni sunt inca somnorosi la primele ore ale zilei si ii poti surprinde in tot felul de ipostaze.

5. Imparte imaginea in trei

Daca vei pune ceva exact in mijlocul imaginii, fotografia va fi doar despre acel lucru. Insa o poti face mai reusita daca vei imparti cadrul vizual in trei parti egale: stanga, centru si dreapta.

2010/06/13//61075-incadrare.jpg

Poti incadra apoi subiectul astfel incat fie sa ocupe doar partea stanga sau doar cea drepta, ori sa fie la limita dintre una dintre extreme si centru.

Cum sa alegi partea in care sa "asezi" subiectul? Pune-l in zona care are cel mai putin interesant fundal. Astfel incat cealalta parte a fotografiei sa mai surprinda ceva interesant.

Cand faci o fotografie a unei persoane, fii atent la compozitie
De multe ori o fotografie decenta ar putea fi si mai reusita daca ar fi fost incadrata un pic altfel.

Cand esti intr-o excursie cu prietenii si faci o fotografie cu ei in fata unei cladiri sau intr-un loc interesant, este bine sa incerci cateva unghiuri. Poate trebuie sa mergi un pas mai in spate sau sa te apleci un pic.

Iar daca nu esti atent la fiecare persoana din fotografie, poti sa tai o parte din varful capului cuiva sau sa incadrezi prost pe altcineva. In astfel de situatii, fii atent ca mai intai sa ai totul incadrat bine si apoi ce se mai vede in peisaj.

6. Fii atent la ce se intampla pe margine

O fotografie reusita nu este definita doar de ceea ce vrei sa incluzi in ea, ci si din ce lasi pe dinafara. Fie ca faci o fotografie de la o prea mare departare iar subiectul tau va rezulta ca un punct intr-un fundal aglomerat, fie te apropii prea mult si ratezi un element din fundal ce ar fi schimbat complet imaginea.

Cand umbli la zoom, departezi si apropii fii atent la ecranul aparatului: ce se gaseste pe marginea cadrului. E ceva interesant acolo? Cand toate elementele sunt bine incadrate, fotografia va fi armonioasa.

7. Foloseste-te de simtul umorului

Nu subestima valoarea surprinderii unui moment amuzant atunci cand faci fotografii de calatorie. O excursie este foarte mult ceea ce simti in timpul acestei experiente, nu doar locurile pe care le vezi.

2010/06/13//61076-funny-solomon-islands-01.jpg

Iar fotografiile care reflecta acest lucru sunt si cele care iti vor aduce in suflet sentimente puternice cand le vei revedea peste ani.

8. Nu face foarte multe fotografii

Pentru cei care folosesc un aparat foto cu film, fiecare fotografie este pretioasa de aceea este pregatita mai mult: de la incadrare, la lumina, la timp de expunere, sunt multe detalii care sunt luate in calcul.

Si asta pentru ca ei fac o fotografie cand vad ceva care le capteaza atentia si nu invers: adica nu fac fotografii nenumarate sperand ca din ele sa iasa ceva la iveala.

Aceasta regula ar putea fi valabila si in cazul aparatelor digitale. Daca nu observi ceva care sa merite a fi fotografiat, nu sta cu ochii in aparat la fiecare pas.

In primul rand, ai putea ajunge sa ai sute de fotografii din care sa alegi si iti vei da seama ca putine sunt reusite, iar apoi ai putea pierde alte lucruri mai importante, cum ar fi sa te simti bine.

O calatorie nu e doar un dvd plin de fotografii, majoritatea poate banale, ci este o experienta pe care trebuie sa o simti, sa o traiesti. Fa o fotografie unui peisaj frumos, dar apoi bucura-te tu insuti de el, nu trece rapid mai departe in cautarea de ceva nou.

La sfarsit s-ar putea sa te uiti la fotografii si nici sa nu-ti mai amintesti unde le-ai facut sau sa iti dai seama ca nici nu ai privit atent un anumit loc, de altfel interesant.

9. Developarea conteaza

Trebuie sa fii sigur ca locul in care duci filmul sau cd-ul cu fotografii va face o treaba buna in imprimarea lor. Daca fotografiile vor iesi mai intunecate sau cu o nuanta portocalie, se va strica tot efectul.

10. Pune-le in valoare

O fotografie de calatorie reusita poate fi pusa si mai mult in valoare cand o scoti la dimensiunea potrivita si ii gasesti o rama care sa o evidentieze. De multe ori, o fotografie alb negru este incadrata intr-o rama neagra. Dar poti opta si pentru alte culori, important este ca rama sa nu fie de aceeasi culoare cu peretele.

Fii atent si ca rama sa nu isi piarda conturul in fotografie. Daca nu ai o imagine cu multe elemente, poti opta pentru o rama detaliata. Sau daca ai o fotografie cu o zi ploioasa si un trecator cu o umbrela de o culoare rosu aprins, totul pe un fundal gri, poti opta pentru o rama rosie pentru a amplifica efectul.

Poti lua fotografia cu tine atunci cand cumperi o rama pentru a-ti da seama care este cea care i se potriveste.

foto: www.akademifantasia.org

www.travelfunny.com

tutorial9.s3.amazonaws.com

www.ilovethe-eiffeltower.com

Cetatea Alba, perla pierduta a lui Stefan cel Mare... Trei dintre cele mai interesante plaje ale Europei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x