Antena Căutare

Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa

Dresda. Un cuvant care induce un puternic sentiment de nostalgie, doua silabe ce se contopesc in negura timpului. Un oras nimicit, intr-o vreme in care haosul domina lumea. Un Phoenix contemporan, ce a renascut din propria cenusa.



Armata Marii Britanii, aliata cu Statele Unite, a profitat de slabiciunea neprevazuta a Germaniei,
Articolul continuă după reclamă

Dresda, in trecut

Orasul, initial, a fost o simpla asezare slavona. Insa dupa 1270, Dresda a devenit capitala ducilor de Saxonia.

Apogeul capitalei saxone a fost atunci cand Frederick Augustus I a devenit regele Augustus cel Puternic. El i-a adunat aici pe cei mai buni muzicieni, pictori si arhitecti din Europa. Domnia sa a marcat inceputul unei perioade infloritoare pentru Dresda, ca oras-lider al tehnologiei si artelor.

2010/09/30//117479-800px-dresden_photochrom2.jpg

Frumusetea orasului a fost surprinsa in siluete inedite, in cele mai superbe momentele ale sale, de catre pictorii Bernardo Belotto si Johan Christian Dahl.

In timpul secolului 19, Dresda a fost un puternic centru economic, incluzand productia de motoare, industria alimentara si manufacturarea echipamentelor medicale. In secolul 20, orasul era cunoscut in particular pentru fabricile de tigari, iar pana in 1933, a fost un puternic centru cultural.

Renasterea Dresdei

Bombardarea Dresdei a fost un moment trist in istoria omenirii. Marea Britanie si Statele Unite au nimicit orasul, in doar doua zile, de pe suprafata pamantului.

In patru raiduri, 1300 de bombardiere au aruncat nu mai putin de 3900 de tone de explozibil asupra cladirilor baroce din Dresda. Rezultatul a fost "pe masura" bombardamentelor - a fost distrus absolut tot, pe o raza de 39 de kilometri.

2010/09/30//117476-600px-fotothek_df_ps_0000010_blick_vom_rathausturm.jpg

De ce? Un sustinator al armatei americane, Joseph Angell, a argumentat acest bombardament, printr-un motiv deloc rezonabil: Dresda era adapostul a peste 100 de fabrici, in care lucrau 50 de mii de oameni, care sustineau regimul nazist. Impotriva acestor afirmatii, cercetatorii au fost mult mai rationali: Dresda era un punct cultural pe harta lumii, cu o bogata istorie si, nu in ultimul rand, cu o prea mica importanta militara.

2010/09/30//117477-736px-dresden-hofkirche.04.jpg

Bombardamentul neprevazut din "Florenta de pe Elba", cum i se mai spunea, a fost recunoscut, dupa un deceniu de la finalizarea celui de-al doilea Razboi Mondial, ca fiind un act anti-social si nejustificat.

Dupa 1945, Dresda a devenit un important centru industrial, in Germania de Est. Multe din vechile cladiri au fost reconstruite, incluzand Opera Semper si Palatul Zwinger, dar si alte cladiri grandioase, in ciuda faptului ca liderii au ales sa reconstruiasca orasul, in mare parte, intr-un stil socialist modern, din motive economice, dar si pentru a sterge din memorie trecutul burghez.

2010/09/30//117480-800px-landhaus_dresden_treppe.jpg

Dupa 1990, Dresda a renascut si a crescut odata cu timpul. Apogeul restaurarilor a fost atunci cand, in 2005, la 800 de ani de la infiintarea orasului, a fost ridicata biserica Frauen.

Chiar si in urma restaurarii, orasul inca mai sufera dupa bombardamentele din noaptea de 13 februarie 1945. Dar Dresda si-a pastrat aerul burghez de odinioara, reflectandu-se elegant in apele fluviului Elba.

Foto: Wikipedia

Napoli, orasul unde s-a inventat pizza... VIDEO! Cum sa aveti o vacanta fara surprize...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x