Esti nedumerit? Ei bine, astfel de lucruri se intampla destul de frecvent pentru ca gesturile nu au sens universal. Ceea ce la tine in tara este ceva pozitiv, poate starni furia intr-un alt colt de lume. In Brazilia de exemplu, gestul de ok pe care il fac unii europeni si americanii, unindu-si degetele intr-un cerc, inseamna un anumit orificiu al corpului uman unde persoana careia i-l arati este trimisa. In alte cateva tari din America de Sud inseamna homosexual.
In anumite situatii, a face un gest gresit poate starni o reactie foarte violenta, de aceea este important sa stii ca fiecare tara are anumite gesturi-emblema specifice. A le cunoaste si respecta este esential pentru reusita noastra in relatiile internationale.
Thumbs Up - degetul mare
In America si multe parti ale lumii, acest gest inseamna ok. El are in spate si o istorie indelungata, datand inca de pe vremea romanilor, cand, indicand in sus sau in jos cu degetul mare, spectatorii isi exprimau parerea in privinta sortii unui gladiator: daca sa traiasca sau sa moara.
El se numea "pollice verso" si insemna "cu degetul intors". Dar e destul de problematic sa te exprimi asa in anumite regiuni ale Orientului Mijlociu, zona mediteraneana si Asia de sud-est, unde a arata degetul mare e ca si cum l-ai arata pe cel mijlociu in Romania. Filipinezii chiar fac acest gest intr-un mod mai extrem, ducand degetul ridicat in dreptul capului.
Semnul Figa
Figa este gestul in care tii pumnul strans si arati degetul mare printre degetul aratator si cel mijlociu. Poate reprezenta norocul sau cea mai mare insulta, in functie de locul in care te afli. In timpul romanilor, semnul figa era reprezentat sub forma de amulete care aduceau noroc celor care le purtau, protejandu-i de deochi.
Apoi a fost asociat cu puterea reproductiva a organului genital feminin, din moment ce cuvantul italian "fica"(vulva) inseamna si figa. In Portugalia si Brazilia, multi oameni inca poarta bijuterii cu semnul figa. Dar in Indonezia, China, Rusia si unele regiuni mediteraneene (in special Turcia), semnul poate avea o semnificatie de insulta.
Semnul V
Semnul victoriei si al pacii reprezentat de degetul aratator si cel mijlociu tinute deschise, in forma de V a fost folosit de Winston Churchil la sfarsitul celui de-a doilea razboi mondial, apoi preluat de hipioti, devenind in timp destul de popular. Dar cine a calatorit in Marea Britanie, Irlanda, Australia si Noua Zeelanda, stie ca daca intorci mana in asa fel incat partea cu palma sa fie indreptata spre cel care face semnul, nu spre interlocutor si eventual il mai arati agitand mana de cateva ori in sus, iti faci instantaneu dusmani. Ca si semnul figa in alte colturi ale lumii, acest V intors inseamna ca provoci clar la scandal, pentru ca este o mare insulta.
Coarnele dracului
Cunoscut mai ales in randul rockerilor care il arata la concerte, el a devenit popular spre sfarsitul anilor '60. Dar era folosit inca din antichitate in Europa, purtand numele de "corna" si reprezentand un simbol ce apara de ochii rai (ca si figa de altfel). Cu toate acestea, in tarile mediteraneene, in special Italia si in Cuba, cei care isi arata acest semn, de regula in trafic, cand spiritele se cam incing, isi transmit unul altuia ca sotia celuilalt este cam usuratica.
Moutza
Moutza este un faimos semn grecesc prin care iti exprimi dezgustul sau respingerea fata de cui il arati. In America si in unele tari, a arata cuiva palma, cu degetele rasfirate , impingand de cateva ori mana in fata, inseamna "nu te ascult, vorbeste cu mana". Dar daca vrei sa incepi un scandal de proportii intr-un bar din Grecia, fa acest semn cu ambele maini in aer si vei vedea daca mai iesi intreg de acolo. Originea gestului se pare ca este inca din vremea Bizantului, cand infractorii erau facuti de rusine, fetele lor find frecate cu cenusa (moutzos).
In afara de Grecia, evita sa folosesti acest gest si in unele zone din Orientul Mijlociu, Africa si Mexic, in special daca mai si indici cu degetul mare si aratatorul litera C, ceea ce poate insemna "ai sa vezi tu!" sau "urmeaza ceva mai mult!".
foto: mycivilattorney.com
Cluj-Napoca, recomandat de ghidurile australiene de turism... Bora Bora, insula inconjurata de corali...