Legendele spun ca intr-o vale din nordul insulei Corfu, acolo unde de pe stanca inalta apele unui paraias cad formand o cascada spectaculoasa, veneau o data nimfele sa se scalde, iar cantecul lor umplea padurile. Si tot cei de demult povesteau ca uneia dintre nereide i-a cazut „prada" insusi zeul Apollo, care, nemaiputand de dorul ei, si-a lasat palatul lui din cer si a venit sa traiasca alaturi de ea. Cum se intampla si azi printre oameni (poate inca si printre zei),
Apollo a tradat iubirea frumoasei nimfe, dar localnicii deja ii ridicasera acolo un templu superb, pe care nu s-au indurat sa-l darame.
Asa se face ca in satul imprejmuit de livezi de maslini subtiri si inalti, neverosimili (in Corfu nu vom intalni acei maslini cu alura de batrani contorsionati), satul Nymfes s-a dezvoltat in jurul acestei legende si a templului Zeului Luminii si a dainuit pana in zilele noastre. Templul a fost pana la urma daramat, dar pe ruinele lui s-a ridicat, in zorii crestinismului, o bisericuta avand hramul Sfantului Constantin.
Am facut acesti cativa pasi in istorie, pentru a ajunge in zilele noastre, cand gloria Vaii Nimfelor este data nu de zei care pasesc pe pamant, ci de un fruct adus aici tocmai din indepartatul Orient. Un agricultor curios a incercat sa aclimatizeze, in anii '20 ai secolului trecut, un arbore care fusese adus, in Europa din China si Japonia. Kumquatul, care are forma unei portocale foarte mici (e de marimea unui ou de bibilica), culoarea acesteia, dar o coaja subtire si foarte amara, a castigat repede teren.
De altfel, solul fertil al insulei a fost propice cultivarii acestui arbore, nu mai putin de 6.000 de copaci fiind plantati pe Corfu. Astazi, putem spune ca este fructul-emblema al intregii insule, nici un turist nerevenind din vacanta fara o cutie de kumquat confiat sau fara alte produse obtinute din acesta - de la rahat, jeleuri si dulceturi pana la lichioruri si parfumuri. Bogat in vitamina C si in alte 13 vitamine, fructul proaspat (consumat crud) este folosit cu succes in ameliorarea mai multor boli, dar mai ales in cazul bolnavilor hipertensivi.
Kumquatul este, cum spuneam, un fiu mai mic din familia citricelor. Creste nu mai inalt de doi-trei metri - variante pitice au fost create in scop ornamental, dar chiar daca fructele arata la fel nu va recomand sa le mancati! - iar in perioada in care este in floare, parfumul lui puternic invaluie valea si te face sa te simti ceva mai aproape de zei. Peste o suta de tone de kumquat se obtin annual in Valea Nimfelor, iar unii colportori de legende moderne sustin ca in kumquat „s-a reincarnat" (metaforic vorbind) zeul Apollo, complesit de vina de a-si fi parasi, candva, nimfa iubita.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta; Jurnalul