Napoli este recunoscut la nivel mondial ca una din cele mai puternice imagini ale Italiei, intrand, in 2005, in patrimonial mondial. Chiar si asa, modesti din fire, napolitanii refuza acest portret stereotip.
Desi este un oras bogat in monumente istorice si traditii, anual primeste un numar mai redus de vizitatori, fata de alte orase italiene.
Frumusetea centrului istoric este redata de conservarea strazilor stabilite de colonistii din Cumae, fondatorii cetatii. Orasul vechi este constituit din trei strazi principale: Decumano Maggiore, Decumano Inferiore si Decumano Superiore, numele acestora derivand din denumirea antica, decumanus.
Teritoriul inscris pe lista patrimoniului mondial cuprinde deasemenea zona dealului Capodimonte, situata la nord de centrul istoric, respectiv zona costiera Chiaia-Posillipo aflata la nord-vest, pana la mica insula Nisida.
Aici au fost construite mai mult de 150 de biserici, 300 de cladiri cu caracter religios, palate, muzee, monumente si fantani arteziene.
Orasul unde a fost inventata pizza
Daca vei manca pizza in Roma sau Florenta, poti fi sigur ca nu va fi acelasi lucru cu o pizza savurata intr-o "trattoria" modesta din Napoli. De ce?
Legenda spune ca prima pizza a fost preparata in 1889, cand regele Umberto si sotia sa, Margherita, au mers intr-o calatorie in Napoli. La acea vreme, pizza avea forma unei placinte obisnuite, consumata in mare de parte de populatia saraca.
Pentru a-l impresiona pe rege, un bucatar a ales sa improvizeze putin banala reteta.
Asa ca, pe langa suc de rosii, branza si frunze de leustean, bucatarul a mai pus si oregano. Ornamentul de pe pizza imita perfect steagul Italiei. Aceasta inventie a devenit cunoscuta sub denumirea de "pizza Margherita".
Daca mergeti in Napoli nu ratati Pizzeria Brandi, locul in care sigur veti putea savura o pizza originala, o Margherita decenta si gustoasa, cu multa mozzarella.
Obiective turistice
Castelul Nuovo este cea mai cunoscuta constructie a orasului. Aceasta a fost ridicata de catre regele Carol I Anjou. A fost resedinta regala pana in 1734.
Palazzo Filomarino, o superba cladire in stil baroc, a fost resedinta cunoscutului filozof italian, Benedetto Croce, o figura ilustra a secolului XIX.
Palazzo del Panormita este cea mai frumoasa cladire renascentista din oras. A fost construita la sfarsitul secolului XV, de catre arhitectul Antonio Beccadelli, cunoscut si sub denumirea de Panormita.
Obiectivele turistice sunt la tot pasul, insa, atentie! Traficul in Napoli este un adevarat haos si veti intelege despre ce este vorba, mai ales daca va petreceti mare parte din timp in Bucuresti: masini parcate pe trei locuri, oameni care nu respecta semnele de circulatie si aglomeratie.
Aveti grija sa va faceti un itinerariu inainte sa porniti la drum. Cele mai bune mijloace de transport sunt metroul si... pe jos.
Napoli este un oras boem, incarcat de istorie, martore stand grandioasele cladiri, care te privesc prafuite de timp.
Case colorate, presarate cu flori pe fiecare prevaz, copii care au uitat de computer si se joaca in spatele caselor, tineri rebeli pe scutere si adulti foarte ospitalieri.
Pentru o experienta inedita, mergi in Napoli!
Foto: Hepta
Bali, insula paradisului... Dresda, orasul care a renascut din propria cenusa...