În majoritatea verilor, apele Mării Negre capătă nuanțe de bijuterie. Tonurile turcoaz din imagine nu sunt tușe de pensulă; ele indică prezența fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă, scrie NASA
La 29 mai 2017, instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua, aparținând NASA, a capturat datele pentru această imagine ce prezintă înflorirea fitoplanctonului în Marea Neagră. Imaginea este un mozaic, compus din multiple treceri ale satelitului deasupra regiunii.
Fitoplanctonul este compus din microroganisme vegetale plutitoare care se hrănesc din lumina soarelui și nutrienți dizolvați. Marea Neagră este bogată în nutrienți aduși de fluxul mare de apă din fluvii precum Dunărea și Niprul. În general, fitoplanctonul susține peștii, crustaceele și alte organisme marine. Dar exploziile mari, frecvente, de fitoplancton pot duce la eutrofizare — pierderea oxigenului din apă — și sfârșesc prin a sufoca viața marină.
Un tip de fitoplancton care se găsește în mod obișnuit în Marea Neagră este planctonul microscopic cocolitofore care este placat cu carbonat de calciu alb. Când cocolitoforele sunt reunite în număr mare, aceste plăci care reflectă lumina sunt ușor vizibile din spațiu sub forma unei ape strălucitoare, lăptoase.
"Intensificarea strălucirii din luna mai a Mării Neagre, cu un vârf maxim în luna iunie, pare a fi în concordanță cu rezultatele din alți ani", a declarat Norman Kuring, om de știință de la Goddard Space Flight Center din cadrul NASA. Deși Kuring nu studiază această regiune, el spune că înflorirea fitoplanctonului din acest an este una dintre cele mai strălucitoare pe care le-a văzut din 2012.
Alte tipuri de fitoplancton pot să pară mult mai diferite în imaginile prin satelit. "Este important să ne amintim că nu toate exploziile de fitoplancton fac apa mai strălucitoare", a spus Kuring. "Diatomeele, care înfloresc tot în Marea Neagră, tind mai mult să întunece apa decât s-o lumineze''.