Antena Căutare

Nopti albe la Sankt Petersburg

Orasul a rasarit din mlastinile Nevei in urma cu peste trei secole, din ordinul tarului Petru cel Mare. A fost un rezultat al ambitiilor, pasiunilor si nebuniei unui rege. Astazi il gasim la fel de stralucitor, chiar daca e lipsit de tarii care l-au facut celebru.



Sankt Petersburg este al doilea oras ca marime din Rusia (4,5 milioane de locuitori) si cel mai important port la Marea Baltica.

Maretia unui Imperiu

Supranumit "Venetia Nordului" sau "Orasul palatelor", datorita numeroaselor palate si cladiri aliniate de-a lungul raului Neva, orasul nu a pierdut nimic din grandoarea epocii tariste. Paradoxal, cel mai modest este Palatul de Vara construit de Petru cel Mare. La polul opus se afla Palatul de Iarna, actualul sediu al Muzeului Ermitaj. Este o cladire uriasa, cu interioare de un lux orbitor. Mai amintesc Palatul Taurid al Printului Potemkim, Palatul Suvalov, unde a fost asasinat celebrul Rasputin, sau Palatul Mensikov.

2011/06/03//299920-catherine_palace_st._petersburg_russia.jpg

"Raiul'' bisericilor

Daca ar fi sa credem ca apropierea de Dumnezeu se face prin numarul de biserici, atunci Sankt Petersburg se afla foarte aproape de rai. Cea mai mare din oras este Catedrala Sfantul Issac (1818-1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume. O alta biserica magnifica este Catedrala Kazan situata pe Nevski Prospekt, o copie a basilicii Sfantul Petru de la Vatican.

Nu poti pierde ocazia sa vizitezi Biserica Mantuitorului Insangerat, un monument grandios in stil vechi rusesc care marcheaza locul in care a fost asasinat Alexandru al II-lea, tar al Rusiei. Cum Petru cel Mare a interzis construirea turlelor in forma de ceapa (o caracteristica a Moscovei), aceasta biserica este singura din oras cu acest tip unic de cupola. Catedrala Petru si Pavel, simbolul orasului de foarte multa vreme, adaposteste cavoul lui Petru cel Mare si ale altor imparati ai Rusiei. Si nu am pomenit decat de o mica parte din constructiile religioase din oras.

2011/06/03//299919-st-petersburg.jpg

Shopping si distractie la maximum

Daca ai norocul si vizitezi orasul in perioada mai-iunie, vei observa ca noptile sunt de fapt inserari prelungite, fenomen explicabil prin apropierea orasului de Cercul Polar. Este singurul loc din lume unde noaptea se transforma intr-o seara timpurie.

Nu poti vizita Sankt Petersburgul fara a-ti face cumparaturile de pe Nevski Prospekt, celebrul bulevard unde, pe langa palate, gasesti tot felul de magazine. Poti sa-ti cheltui banii pe un mic suvenir, pe o haina de blana sau portelanuri scumpe. Si dupa ce te-ai „plictisit" de shopping, poti sa te odihnesti intr-unul dintre restaurantele cochete din zona. Te poti delecta cu bors rusesc, zacusca, salate orientale, sosuri si coltunasi stropiti din belsug cu smantana, peste si sunca in aspic. Pe langa acestea, la orice ora este bine-venit ceaiul rusesc.

Cat ne costa

Pretul unei saptamani de vacanta la Sankt Petersburg este in jur de 800 euro de persoana. Include cazare cu mic dejun si transportul.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: niceeynice.wordpress.com

Insula Maupiti - o oaza de frumusete si liniste... VIDEO! Weekend la strand sau la gratar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x