Sigur ai trecut prin zonă, dar nu știai de existența ei! Peștera de Smarald, un loc unic în România, cucerește orice vizitator care pășește pe acest tărâm, parcă ireal. Pe unde se poate ajunge în această locație fermecătoare
Deși mulți dintre români nu au avut timpul necesar să cutreiere țara în lung și-n lat, România este o țară care oferă peisaje sublime, fiind capabile să îți taie respirația! Persoanele care iubesc călătoriile și explorarea locurilor noi și frumoase, este bine să afle că într-un judeţ frumos, nu putea să nu existe una din cele mai frumoase peşteri ale lumii: Peştera de Smarald sau Peştera Lacului Verde, situată într-un canion spectaculos,Canionul Cheii.
Această fereastră spre o altă dimensiune este situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, la o altitudine absolută de circa 990 m şi relativă de 140 m faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, un adevărat râu de grohotiş.
A fost explorată şi cartată în anul 1978 de către Cercul de Speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea.
Peştera are o intrare relativ mare, de circa 6×4 m. Imediat după aceasta fereastră a timpului urmează două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime; cealaltă este largă şi înaltă ca un palat extraterestru, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m şi cu blocuri mari de calcar în rest, prăbuşite peste vechi concreţiuni.
După 35 m galeria se ramifică. Cele două ramificaţii, după ce îmbrăţişează un imens pilier, se reîntâlnesc în Sala Mare. Ramificaţia principală are o pantă de 4 m, iar cea secundară este uşor descendentă, neconcreţionată şi foarte largă (25 m).
Sala Mare (30x20x10 m) are podeaua accidentată din cauza numeroaselor blocuri prăbuşite. Din colţul sud-estic porneşte o galerie, la început ascendentă, cu mult material clastic, care se ramifică după 20 m. În dreapta galeria se termină cu trei diverticule scurte.
Partea spectaculoasă care se arată celor interesați să o cunoască îndeaproape, apare în galeria din stânga și coboară la un lac de smarald, prins între pereţii unei diaclaze, lat de 1 m, lung de 10 m şi adânc până la 3 m. Prezenţa lacului într-o peştera fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermealizarea puţului galeriei cu argilă de decalcifiere.
Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor. Nu necesită echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare.
Pentru cei care doresc să viziteze peştera, calea de acces pleacă din DN 64A Râmnicu Valcea – Olăneşti, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat şi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pâraului Cheia, până în Cheile Cheii.
Un loc ideal pentru toți cei care vor să exploreze locuri deosebite chiar în țara natală, și d ece nu, pentru anii, chiar aproape de casă!
Sursă: turdaturistica.ro
Lac de culoarea smaraldului, lângă Brașov. Comoara naturală din satul Racoș despre care puțini știu... Ce trebuie sa stii daca iti intarzie zborul cu Wizz Air...