- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aer curat, mancare pregatita din ingrediente naturale pe care le vezi cum cresc in gradina din spatele casei, iar gazda este un ghid mereu binevoitor, gata sa-ti arate locurile si sa-ti povesteasca legende.
1. Traditie in Bucovina
Este una dintre zonele in care s-au conservat cel mai bine traditiile romanesti, asa ca o incursiune in aceste locuri echivaleaza cu o intoarcere din timp. Ce spuneti de o odaie ca a bunicii, cu asternuturi brodate, care miros a levantica sau busuioc?
La masa vi se vor pune dinainte bors cu smantana, parjoale, tochituri, sarmale in frunze de vita sau de stevie (unele dintre ele umplute cu urda din aceea dulce), invartite, alivenci sau poale-n brau. Chiar si pentru numai aceste descoperiri merita tot drumul.
Pensiunile din localitatea Vama, aflata la 14 kilometri de Campulung Moldovenesc, au o oferta extrem de tentanta. Drumetii montane (exista trasee pentru mountain bike, tiroliana, dar si rafting), terapii cu sucuri naturale si produse lactate, sauna cu plante medicinale, cursuri de calarie, pescuit...
La Cacica, renumita pentru salina ei si efectul tamaduitor pe care sarea il are asupra afectiunilor astmatice, se ajunge trecand de Suceava si de Gura Humorului. Dupa 18 kilometri veti avea parte de un peisaj molcom, cu paduri si pasuni.
2. Vacanta in Apuseni
Sapte zile de explorari care debuteaza cu vizitarea Pesterii Scarisoara si a celebrului sau ghetar, apoi a Avenului din Sesuri (sau Pestera 1 Mai, cum este numita de localnici, o pestera ce are aproape 4 kilometri lungime).
In continuare, turistii sunt invitati la o plimbare cu carutele in zona Padis, inclusiv un savuros picnic la iarba verde. Urmeaza alte pesteri, de care cu siguranta nu stiati ca exista - Poarta lui Ionele, Huda lui Papura, Cheile Odancuse, Izbucul Tauz, Muzeul Etnografic Lupsa, galeriile de la Rosia Montana, Cheile Posegii, Abruptul Scarita Belioara, rezervatia Sesul Craiului, Salina Turda si Cheile Turzii.
3. Terapii de Buzau
In ultima vreme, turismul agroturistic din Buzau se afla in plina expansiune. Zeci de targuri si sarbatori populare, pensiune tematice si ineditul drum al vinului.
La Varlaam, oaspetii pensiunilor au parte de... terapie cu zer. La fel cum faceau si stramosii, turistii sunt invitati sa faca baie intr-o cadita din lemn plina ochi cu zer (se mai pot adauga lapte si miere), cele cateva minute de rasfat conferind relaxare, eliminand stresul si catifeland pielea.
De asemenea, preparatele ce vor fi servite in pensiune sunt pregatite din ingrediente naturale, iar unele specialitati le veti intalni doar in aceste locuri.
De exemplu, foile cu lapte - o ciorba care se face, conform traditiei de la stana, din frunze de stevie, urzici sau loboda fierte, a caror zeama se toarna intr-o oala in care s-au calit ceapa, marar si rosii, iar la sfarsit se drege cu lapte si smantana.
Un pachet de doua nopti (include terapia cu zer, pensiunea completa si drumetiile in zona) costa 250 de lei de persoana, iar pentru o saptamana ajunge la 450 de lei.
La Chiojdu, turistii au parte de bai cu flori de fan sau pot dormi in "odaia cu fan", asa cum poate nu au facut niciodata pana atunci. Tariful unei nopti de cazare este de 100 de lei si este bine sa nu uitati sa gustati tuica mortala de Chiojdu sau rata gatita in tuica.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.desktopnexus.com