Antena Căutare

Trapani, orasul-secera

Grecii i-au spus Drepanon ("secera"), dupa forma arcuita a promontoriului pe care s-a ridicat cetatea antica Trapani. Fondat de fenicieni, orasul a ramas un port important care are toate ingredientele necesare unei calatorii turistice desavarsite. Culori, arome, gusturi, artizanat, arhitectura, un amalgam care vine din Europa, dar si din Africa, aflata la doar 200 km sud.

Verile, la Trapani, umede si sarate, sunt aidoma cu Strada Sarii, care duce catre Marsala, trecand pe langa mori de vant, saline si tonare.

O lume vesela si binevoitoare te-nconjoara prietenos in orasul in care italiana dialectala seamana cel mai mult cu romana, aratandu-ti catedralele baroce si invitandu-te, in vinerea sfanta, la "procesiunea misteriilor".

"MISTERIILE"
Traditia crestinilor catolici trapanezi cere ca, opt zile inainte si dupa sarbatoarea Sf. Maria, statuia "santissimei" sa fie plimbata si aclamata de localnici pe strazile metropolei siciliene.

Procesiunea pleaca de la Catedrala San Francesco pe drumul care urmeaza conturul cetatii si se intoarce prin Via Grande, strada care taie orasul in doua, legand marea de centrul Siciliei. In fata, e purtata racla transparenta cu icoana Fecioarei, urmata de 24 de faclieri si de 12 localnici robusti, care sustin statuia facatoare de minuni.

Articolul continuă după reclamă

Maria tine mana la inima, are fata destinsa si priveste cu duiosie in jos, catre multime. Un voal lung, brodat cu argint, ii acopera capul, cazandu-i peste rochia albastra si peste bratele incarcate de bijuterii. O inconjoara preoti, muzicanti cu tobe si trompete.

Urmeaza multimea, pestrita si galagioasa. De fiecare data cand cortegiul trece prin fata unei madone sculptate sau pictate, cortegiul se opreste. Fecioara calatoare "se intoarce", o saluta pe fecioara "sedentara" si pleaca mai departe, in sunetul trompetelor si al tobelor care canta alternativ.

Tot orasul se veseleste. In balcoane sunt aprinse lumini multicolore, iar de la ferestre se arunca flori in onoarea Madonei. Din timp in timp, iau foc artificii, iar la un semnal rostit cu voce tare toata lumea striga: "Vivat!". La capatul traseului, Fecioara revine in austera Catedrala San Francesco, cu o singura nava, pictata in alb, cu linii negre la vincluri, ca un anunt mortuar, si isi reia locul in cor, aproape de altar.

Cortegiul reumple catedrala, iar muzica executa o ultima partitura. Preotul adreseaza cateva cuvinte multimii si binecuvanteaza crestinii ingenuncheati. Catva timp, in oras se mai aude, pana catre miezul noptii, zarva pelerinilor voiosi, luminile sclipesc oglindindu-se in mare, strazile incinse isi cauta racoarea sub luna plina, dupa care totul adoarme; chiar si gardienii Madonei, pentru ca la Trapani, spre deosebire de alte orase, Sfanta Mireasa n-a fost niciodata furata.

Ramane statornica, la Trapani, Maria, Fecioara, careia i se inchina pescarii care se pregatesc sa plece in larg in iunie, cand pe langa coastele insulei trec "cohortele" de ton in drumul lor nesmintit catre locul in care isi vor depune icrele. Atunci Madona ii ajuta sa se intoarca acasa cu prada bogata. Si tot ea mangaie usor capetele balaie ale pruncilor care zambesc in somn.


In ritmul muzicii
Turnul Colombaia sau "Castello di Mare" - unul dintre simbolurile cetatii Trapani, asezat, cumva, chiar in inima apelor, pe una dintre limbile de pamant ce inainteaza ascutit printre valuri - este si locul in care, prin traditie, se desfasoara doua dintre cele mai mari festivaluri muzicale ale sud-vestului Sicilian: Festivalul International de Muzica de Opera si Festivalul Tineretului.

O alta manifestare culturala de exceptie este Saptamana Internationala a Muzicii Medievale si Renascentiste, care are loc in cetatea Erice, situata pe o culme muntoasa, deasupra "orasului-secera", si unde se poate ajunge foarte usor, cu telegondola, din Trapani.

"In extrema occidentala a Siciliei, pe ruta fenicienilor, in marile unde s-a aventurat Ulisse catre saline, tonare, insule si corali, Trapani ne ademeneste cu patrimoniul sau de natura, istorie, gastronomie si cu mitul unui alt Ulisse, al anilor 2000"
Giuseppe Pace, presedintele CCIAA Trapani

Citeste jurnalul.ro

Jurnal de Sicilia 6: Pietele de mancare... Fotoreportaj exclusiv: Amiens, orasul armoniilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x