MediCOOL este primul show care face sănătatea un interes general. "Aveți grijă de voi și faceți alegeri corecte!" este unul dintre sfaturile importante date de medicul Pautov, gazda MediCOOL.
Alături de dr. Pautov vor sta, în fiecare săptămână, dr. Meroiu Alexandru Răzvan, medic stomatolog cu o vastă experienţă în Estetica dentară, dr. Elena Popa, Medic specialist Dermato-Venerologie şi Estetică Medicală, dr. Iulia Solomon, Medic specialist Dermato-Venerologie şi Dermatologie pediatrică şi Iuliana Dabija, tehnician nutriţionist, psihonutriţionist şi arbitru naţional în cadrul competiţiilor interne de powerlifting.
MediCOOL, sezon 1, episod 4. Despre acnee și lipsa somnului. Cinci motive care ne perturbă somnul
În cel de-al patrulea episod din MediCOOL, din 19 septembrie 2021, s-a discutat despre acnee, cea mai des întâlnită afecțiune în dermatologie. Ea are ca efecte secundare depresia, anxietatea și pierderea stimei de sine. Ea a reprezentat tema rubricii "HEY, INFO DOC", iar medicul Mihail Pautov a arătat mecanismul din spatele acneeii, a vorbit despre alimentele care o provoacă, dar și controversele legate de ele, alături de dr. Elena Popa și dr. Iulia Solomon.
Citește și: De ce apare acneea hormonală. Cauzele afecțiunii se pot manifesta la orice vârstă
Este de reținut aici că alimentele cu indice glicemic crescut provoacă sau întrețin acneea. Totodată, medicii au demonstrat, printr-un exemplu practic, de ce nu trebuie să stoarcem niciodată un coș la noi acasă, în detrimentul unui cabinet medical: pentru că orice leziune acneică are o populație mare de bacterii, pe care le împrăștiem pe față sau corp.
În rubrica "Cinci", medicul Mihail Pautov a abordat cinci dintre motivele pentru care nu putem dormi și cât de mult ne influențează negativ calitatea vieții lipsa somnului. Pentru acest lucru, i-a chemat în platou pe Iuliana Dabija, pe care o puteți urmări și în show-ul culinar Hello Chef de la Antena 1, și pe medicul stomatolog Alex Meroiu.
Primul lucru care ne poate împiedica în a ne pune la somn este telefonul. Culoarea albastră a display-ului telefonului sau televizorului este cea care ne ține treji pentru că împiedică hormonii de somn să se secrete. Cel de-al doilea motiv care ne-ar putea împiedica să adormim este zgomotul, e de preferat să avem întotdeauna liniște în camera unde ne punem să ne odihnim. Cafeaua reprezintă cel de-al treilea motiv.
"Cafeina se metabolizează mai greu, rămâne în sânge și ne ține într-o stare de trezire. Când adormim, noi intrăm treptat în câte o fază a somnului. Toate cele patru faze ale somnului se numesc cicluri și noi avem aproximativ cinci astfel de cicluri într-o noapte de somn. Dacă bem cafea, noi intrăm într-o singură fază sau în două faze, nu reușim să le facem pe toate", a detaliat gazda emisiunii MediCOOL.
"Orele de somn sunt ca un cont în bancă. Cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine", a completat Iuliana Dabija.
Lumina de-afară ne-ar mai putea împiedica să avem un somn bun. E recomandat să avem perdele care nu lasă lumina să pătrundă în cameră, ca să ne putem odihni corespunzător. Cel de-al cincilea motiv îl reprezintă alcoolul. Vinul roșu, de pildă.
Medicul Alex Meroiu: "Paradoxul alcoolului e că el ne dă energie și ne stimulează creierul. Practic, nu ne lasă să trecem prin toate etapele somnului".
MediCOOL, sezon 1, episod 4. Despre pensionare și cum ar fi indicat să ne trăim acea perioadă a vieții
În cea de-a patra ediție MediCOOL, din 19 septembrie 2021, medicul Pautov a stat de vorbă și cu medicul ortodont Emilia Milicin și medicul specialist chirurgie orală - maxilo-facială Ion Nicolescu, o echipă indispensabilă când vine vorba de o dantură perfectă. Medicii au vorbit despre ce sarcini au fiecare și cum se completează unul pe celălalt într-o intervenție chirurgicală a unui pacient cu "anomalii".
În rubrica "Mit", medicul Pautov a vorbit despre OMG - Organismul modificat genetic. Mâncarea modificată genetic este mâncarea al cărei ADN a fost modificat prin inginerie genetică. Medicul Pautov exemplifică prin două plante diferite cum poate rezulta una singură, modificată genetic, care a împrumutat din caracteristicile benefice ale celor două.
"Tot ce vedem OMG la magazin este clar verificat și este dovedit că este safe și e la fel de bun ca celelalte alimente", a spus gazda emisiunii.
Mai departe în emisiune, în rubrica "Super Doc", medicul Pautov a stat de vorbă cu un om important din viața lui, unul dintre mentorii de la care încă mai învață multe, prof. dr. Irinel Popescu, medic primar chirurgie generală, chirurgie robotică. Cei doi au discutat despre transplantul hepatic. Cea mai comună categorie de pacienți care primesc transplant de ficat sunt bolnavii de ciroză hepatică. Prof. dr. Irinel Popescu vorbește și despre cine sunt donatorii de ficat.
Cu o pastilă de voie bună a venit în emisiune câștigătoare iUmor, Maria Popovici, la rubrica Social Cool. Ea a mărturisit că a suferit de anxietate și a avut și atacuri de panică, chiar și când era pe scenă. Maria Popovici a declarat că e împotriva filtrelor de pe rețelele de socializare pe care le folosesc deseori influencerii, considerându-le o presiune care nu e necesară asupra celorlalți, în special asupra copiilor și adolescenților.
La "Atelier: Creier" a fost adusă în discuție tema pensionării, cu Mihai Albu, și cum ar trebui să ne pregătim pentru ea. Ce ar trebui să facă un om care a ieșit la pensie? Mihai Albu: "Să facă mișcare în continuare, să încerce să își păstreze un ritm, o ordine a vieții, să stăm mai mult în natură, să facem mișcare, să nu stăm în casă pe canapea".
Totodată, crearea de scopuri pe termen scurt este importantă pentru sănătatea psihică după pensionare.
În rubrica "Ușor de simplu", s-a discutat despre bătături cu Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie. Bătătura reprezintă o îngroșare a pielii ca reacție la factorii de stres. Stilul de viață reprezintă un factor important în ceea ce privește afecțiunile picioarelor noastre.
"Piciorul sportivului e un picior ceva mai scobit, care datorită tonicității musculaturii, degetele stau în permanență într-o anumită poziție", a spus medicul. "Fumatul strânge arterele membrului inferior", a mai adăugat acesta: "Se îngroașă pielea, se îngroașă unghiile".
Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie: "Înălțimea tocului este capitală la o femeie. Dacă avem 3, 4, 5, 6 cm de toc e perfect, un toc prea înalt produce bătături și dureri, absența tocului de asemenea produce bătături și dureri".