- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ediția din această săptămână a emisiunii Medicool, doctorul Mihai Pautov a prezentat telespectatorilor detalii importante despre prezența zahărului în alimentația noastră.
Deși este un ingredient care adaugă multă savoare și plăcere în băuturi și preparate, zahărul ascunde mult mai multe pericole decât ne putem imagina.
Consumul excesiv de zahăr poate să provoace reale probleme de sănătate, precum: diabet, obezitate, afecțiuni dentare, cardiovasculare dar și multe altele.
Iată cum putem recunoaște dependența de zahăr!
Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Semne care indică că ești dependent de zahăr
Consumul excesiv de zahăr poate determina eliberarea de dopamine în creier, fapt care poate crea atât o senzație plăcută, cât și dorința de a consuma și mai mult zahăr. Această dorință apărută poate fi persistentă și poate duce la un comportament compulsiv, și, implicit la dificultatea de a renunța la consumul de zahăr.
Este esențial să consumăm zahăr în cantități moderate și să fim conștienți de existența altor opțiuni sănătoase care pot îndulci alimentele într-un mod natural.
Totuși, dacă simți că nu poți renunța sub nicio formă la acest ingredient, este bine să apelezi la un nutriționist. Iată trei metode prin care poți realiza că ai devenit dependent de zahăr:
„Poți să te gândești că ești deja dependent de zahăr dacă toată ziua de gândești la dulciuri și la prăjituri și la cât de bine o să te simți tu când o să mănânci acea prăjitură” este primul semn pe care l-a oferit medicul invitat în această ediție.
„Dacă se întâmplă să mânânci tot tortul care ți-a rămas în frigider și se întâmplă destul de des să mănânci tort până când ți se face rău din cauza asta, e încă un semn” a mai adăugat medicul neurolog, Bogdan Pană.
„Dacă ți se întâmplă să nu știi exact cam cât zahăr consumi într-o zi ,și chiar dacă a-i știi, să nu poți să controlezi acest fapt, atunci poți să te gândești că ești deja dependent de zahăr” a mai spus doctorul neurolog.
Efectele negative pe care zahărul le are asupra organismului uman
Pentru a evita efectele negative ale zahărului asupra organismului este bine să consumăm zahăr în cantități moderate și să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată. Una dintre cele mai bune modalități este de a înlocui zahărul cu îndulcitori naturali sau cu fructe proaspete atunci când vrem o gustare.
Iată câteva dintre efectele negative pe care le poți evita dacă renunți la consumul excesiv de zahăr.
- Creșterea riscului de obezitate
- Cresterea riscului de diabet de tip 2
- Creșterea riscului de boli de inimă
- Afectarea sănătății dentare și creșterea riscului de carii dentare
- Creșterea inflamației în corp
- Scăderea imunității și creșterea sensibilității la infecții
- Creșterea riscului de afecțiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras
- Creșterea riscului de afecțiuni renale
- Declinul sănătății cognitive și creșterea riscului de boli neurodegenerative
- Creșterea riscului de depresie și tulburări ale stării de spirit