Antena Căutare

Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Cum recunoaștem dacă suntem sau nu dependenți de zahăr

În ediția din data de 16 martie 2023, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre dependența de zahăr și despre efectele negative pe care acesta le are asupra organismului uman. Iată care sunt semnele dependenței de zahăr.

Colaj MediCOOL
Cum recunoaștem dacă suntem sau nu dependenți de zahăr | Antena 1

În ediția din această săptămână a emisiunii Medicool, doctorul Mihai Pautov a prezentat telespectatorilor detalii importante despre prezența zahărului în alimentația noastră.

Deși este un ingredient care adaugă multă savoare și plăcere în băuturi și preparate, zahărul ascunde mult mai multe pericole decât ne putem imagina.

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 10 martie 2024. Ce este, de fapt, o alergie și de ce ne curge abundent nasul când ne confruntăm cu alergeni

Consumul excesiv de zahăr poate să provoace reale probleme de sănătate, precum: diabet, obezitate, afecțiuni dentare, cardiovasculare dar și multe altele.

Iată cum putem recunoaște dependența de zahăr!

Medicool sezonul 6, 16 martie 2024. Semne care indică că ești dependent de zahăr

Consumul excesiv de zahăr poate determina eliberarea de dopamine în creier, fapt care poate crea atât o senzație plăcută, cât și dorința de a consuma și mai mult zahăr. Această dorință apărută poate fi persistentă și poate duce la un comportament compulsiv, și, implicit la dificultatea de a renunța la consumul de zahăr.

Este esențial să consumăm zahăr în cantități moderate și să fim conștienți de existența altor opțiuni sănătoase care pot îndulci alimentele într-un mod natural.

Totuși, dacă simți că nu poți renunța sub nicio formă la acest ingredient, este bine să apelezi la un nutriționist. Iată trei metode prin care poți realiza că ai devenit dependent de zahăr:

„Poți să te gândești că ești deja dependent de zahăr dacă toată ziua de gândești la dulciuri și la prăjituri și la cât de bine o să te simți tu când o să mănânci acea prăjitură” este primul semn pe care l-a oferit medicul invitat în această ediție.

„Dacă se întâmplă să mânânci tot tortul care ți-a rămas în frigider și se întâmplă destul de des să mănânci tort până când ți se face rău din cauza asta, e încă un semn” a mai adăugat medicul neurolog, Bogdan Pană.

„Dacă ți se întâmplă să nu știi exact cam cât zahăr consumi într-o zi ,și chiar dacă a-i știi, să nu poți să controlezi acest fapt, atunci poți să te gândești că ești deja dependent de zahăr” a mai spus doctorul neurolog.

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 2 martie 2024. Cum creștem copiii ca ei să fie independenți. Cum în convingem să aibă o dietă sănătoasă

Efectele negative pe care zahărul le are asupra organismului uman

Pentru a evita efectele negative ale zahărului asupra organismului este bine să consumăm zahăr în cantități moderate și să avem o alimentație sănătoasă și echilibrată. Una dintre cele mai bune modalități este de a înlocui zahărul cu îndulcitori naturali sau cu fructe proaspete atunci când vrem o gustare.

Iată câteva dintre efectele negative pe care le poți evita dacă renunți la consumul excesiv de zahăr.

  • Creșterea riscului de obezitate
  • Cresterea riscului de diabet de tip 2
  • Creșterea riscului de boli de inimă
  • Afectarea sănătății dentare și creșterea riscului de carii dentare
  • Creșterea inflamației în corp
  • Scăderea imunității și creșterea sensibilității la infecții
  • Creșterea riscului de afecțiuni hepatice, cum ar fi ficatul gras
  • Creșterea riscului de afecțiuni renale
  • Declinul sănătății cognitive și creșterea riscului de boli neurodegenerative
  • Creșterea riscului de depresie și tulburări ale stării de spirit

Citește și: MediCOOL, sezonul 6, 2 martie 2024. Ce se întâmplă când se depun plăci de colesterol pe vasele de la inimă. Ce complicații riscăm

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x