În ediția a doua a doua a emisiunii MediCOOL sezonul 6, medicul Mihail Pautov a stat de vorbă cu medicul cardiolog Ștefan Busnatu pentru a prezenta publicului ce se întâmplă când se depun plăci de colesterol pe vasele de la inimă și ce complicații pot apărea în timp.
Descoperă ce trebuie să faci ca să îți menții sănătatea și cum poți preveni problemele de sănătate.
Ce se întâmplă când se depun plăci de colesterol pe vasele de la inimă și ce complicații pot apărea în timp. Ce a zis medicul Mihail Pautov în ediția din 2 martie 2024 a emisiunii MediCOOL sezonul 6
Ediția a doua a emisiunii MediCOOL sezonul 6, difuzată pe 2 martie 2024, a abordat diferite subiecte legate de sănătatea inimii. Printre ele a fost și cel despre efectul produs de depunerea plăcilor de colesterol pe vasele de la inimă.
„Vorbim despre colesterol și Ștefan este aici să ne răspundă la o întrebare. Ce se întâmplă când pe vasele de pe inimă, pe coronare, încep să se acumuleze plăcile de colesterol?”, a întrebat Mihail Pautov, la emisiunea MediCOOL sezonul 6.
Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a oferit un răspuns: „Când inima e atacată, să spunem, de colesterol, începe să sufere prin faptul că nu mai primește suficient sânge cu oxigen pe arterele acestea coronare și mușchiul, suferind, devine din ce în ce mai instabil din punct de vedere al ritmului cardiac. Pot apărea aritmiile sau palpitațiile”.
„De la colesterolul acumulat pe coronare pot apărea aceste aritmii. Unde duc aceste aritmii, ce se poate întâmpla mai departe?”, a fost următoarea întrebare pusă de medicul Mihail Pautov.
„În fazele inițiale sau în fazele, să zicem, îmbucurătoare, sunt simple episoade de disconfort produse de aritmiile astea. Pe măsură ce lucrurile progresează din punct de vedere al degradării stării de sănătate a omului, aritmiile astea se pot manifesta destul de răsunător. Pentru că în condițiile în care poate apărea fibrilația atrială, care e o artimie mai complexă (care se întâmplă atunci când partea de sus a inimii nu se mai contractă cum trebuie), se poate duce un accident vascular cerebral subsecvent. Deși nu ne dăm seama, dar prin faptul că inima nu mai funcționează eficient, sângele se îngroașă și pot pleca cheaguri de sânge la cap”, a răspuns Ștefan Busnatu, medic cardiolog.
„Asta mi se pare interesant, oamenii ajung la camera de gardă cu un accident vascular cerebral și află, de fapt, că au avut timp de mai mulți ani o fibrilație atrială despre care nu au știut. Cum pot atunci să practice prevenția?”, a dorit să afle gazda emisiunii MediCOOL.
„Cel mai bine și cel mai bine ar fi să avem în vedere monitorizarea. Monitorizarea ar trebui să înceapă de la o vârstă tânără. Trebuie să se facă monitorizarea factorilor de risc precum fumatul, alcoolul, menținerea greutății, o alimentație corectă și controlul valorilor de tensiune, care sunt extrem de importante pe toată evoluția noastră în degradarea sistemului nostru cardiovascular. Monitorizarea tensiunii arteriale trebuie s-o facem cu un tensiometru pe care ar trebui să îl avem în casă și, în principiu, măcar o dată sau de două ori pe săptămână (în condițiile în care suntem sănătoși) să ni-l punem la mână și urmărim evoluția valorilor de tensiune în timp. De asta este important să avem în vedere și dispozitive care au memorie, ca să știm cum evoluează lucrurile pe perioade de săptămâni și luni”, a mai recomandat medicul cardiolog.
Cum se măsoară corect tensiunea arterială? Află mai multe urmărind clipul video de mai sus.
MediCOOL a revenit la Antena 1 cu sezonul 6
Cel de-al șaselea sezon MediCOOL poate fi urmărit în această primăvară, la Antena 1 și în AntenaPLAY, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:00.
Dr. Mihail Pautov (medic specialist în chirurgie generală) şi Carmen Brumă (autor programe de slăbit) se întorc pe micile ecrane cu emisiunea ce pune pe primul loc sănătatea, abordând numeroase subiecte și probleme de actualitate, dar și cele mai noi experimente și subiecte tabu, explicate pe înţelesul tuturor, alături de invitaţii emisiunii.
MediCOOL prezintă cele mai interesante și utile sfaturi pentru sănătate, ce contribuie la prevenirea și la tratarea diverselor afecțiuni, dar şi informații despre nutriție, sport și o stare generală de bine.
Urmărește MediCOOL sezonul 6 pe Antena 1 și AntenaPLAY!