Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială. Cât de importantă este monitorizarea și stabilizarea

Medicul cardiolog Ștefan Busnatu a povestit în cadrul emisiunii MediCOOL despre hipertensiunea arterială. Iată de ce este important ca pacienții care se confruntă cu această problemă să-și măsoare zilnic tensiunea arterială.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecvent întâlnită ce poate avea consecințe grave atunci când nu este tratată corespunzător. Deși nu întotdeauna apar simptome, tensiunea mare poate să ducă la apariția unor boli cardiovasculare, dar și la accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă sau anevrism.

Iată ce spun specialiștii despre hipertensiunea arterială. Ce este și cum poate fi tratată.

Citește și: MediCOOL, sezonul 5, 9 decembrie 2023. Sfaturi utile pentru atunci când plecăm în vacanță. Ce medicamente luăm cu noi

MediCOOL, sezonul 6, 24 februarie 2024. Ce este hipertensiunea arterială

Invitat în cadrul emisiunii MediCOOL, doctorul cardiolog Ștefan Busnatu a vorbit despre tensiunea arterială, dar și despre importanța monitorizării și stabilizării acesteia.

„Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă forța cu care sângele împinge în pereții vaselor din corpul nostru și dacă valorile acestea sunt peste 139 de milimetri coloană de mercur (mm col Hg) în tensiunea mare sau peste 89 milimetri coloană de mercur (mm col Hg) în tensiunea mică” a explicat medicul cardiolog Ștefan Busnatu.

Totodată, medicul a pus accentul pe importanța măsurării zilnice a tensiunii arteriale pentru cei care suferă de hipertensiune.

„Când punem diagnosticul de tensiune arterială, trebuie să fim siguri că este hipertensiune și să știm că intervențiile pe care le facem sunt eficiente pentru a controla tensiunea. În tot acest context în care vorbim despre intervenții fără medicamente: mișcare, corecție alimentară, reducerea consumului de sare; și adăugarea medicamentelor în unele situații, discutăm de necesitatea de a ne asigura că valorile de tensiune sunt undeva pe la 120-130, nu scad nici prea mult și totodată nu lăsăm nici persoana respectivă cu valori crescute. Trebuie să o urmărim regulat cel puțin până la momentul în care ajungem la un nivel de siguranță că lucrurile sunt bune, dar chiar și atunci trebuie să păstrăm o regularitate, poate nu chiar zilnic” a mai adăugat acesta.

Doctorul Mihail Pautov și-a dorit ca medicul cardiolog Ștefan Busnatu să vorbească despre ce pot face oamenii care au hipertensiune arterială cronică pentru a-și menține sănătatea, iar acesta a răspuns:

„Începem cu partea de monitorizare și discutăm aici de monitorizarea tensiunii până la stabilizare cu un tensiometru de braț. Tensiometrul e bine să permită memorarea măsurătorilor pe o perioadă mai lungă pentru a vedea și profilul de evoluție al valorilor de tensiune arterială. (:..) În contextul în care avem un partener de viață, e important să avem un dispozitiv care să aibă funcții de memorare pentru doi utilizatori.

Pe lângă monitorizare, discutăm de controlul general al factorilor de risc și de reducerea consumului de sare, de creșterea nivelului de activitate fizică din viața de zi cu zi, de metode pentru a ne controla greutatea (pentru că scăderea greutății cu 10 kg generează o scădere de 8 milimetri coloană de mercur a tensiunii) și, totodată, de o intervenție alimentară care e foarte importantă pentru a stabiliza tensiunea.”

Citește și: MediCOOL, sezonul 5, 25 noiembrie 2023. Care sunt efectele alcoolului asupra organismului. Ce trebuie să afli

Legătura dintre hipertensiunea arterială și alimentație

Totodată, medicul cardiolog a ținut să reamintească telespectatorilor cât de important este ca aceștia să țină cont de o alimtentație cât mai sănătoasă pentru a putea evita probleme cardiovasculare care pot apărea pe parcursul vieții.

„Alimentația proastă conduce la creșterea în greutate, mai ales dacă se asociază și cu sedentarism. Alimentația proastă conduce la un status de inflamație în organism. Inflamația în organism conduce la rigidizarea vaselor și la hipertensiune.

Alimentația precară conduce la o alterare, o stricare a florei pe care o avem noi în organism, flora de bacterii, care în condițiile în care este bună pentru noi, poate să producă compuși chimici care să relaxeze vasele de sânge, cum sunt nitrații. Și atunci disctăm, practic, de recomandarea pe care o vedem când discutăm cu un nutriționist sau cu un medic, ca să asigurăm măcar 30 de grame de fibre în alimentația noastră zilnică, care este un ingredient foarte important pentru controlul tensiunii” a mai specificat medicul cardiolog.

Citește și: MediCOOL, sezonul 5, 11 noiembrie 2023. Ce înseamnă „a te trage curentul”. Medicul Mihail Pautov: „Nu este un mit românesc”

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x