Antena Căutare

Părinți, atenție la semnalele pe care vi le dau copiii! Peste 5.000 de minori fug, anual, de acasă

Neatza cu Răzvan și Dani. În România, anual, peste 5.000 de copii dispar de acasă. 95% dintre acestea se dovedesc a fi dispariții voluntare. Ce îi face pe cei mici să plece de acasă și care sunt semnele ce ar trebui să-i pună pe părinți pe gânduri, ne-a explicat psihiatrul Gabi Diaconu.

Neatza cu Răzvan și Dani. În România, anual, peste 5.000 de copii dispar de acasă. 95% dintre acestea se dovedesc a fi dispariții voluntare. Ce îi face pe cei mici să plece de acasă și care sunt semnele ce ar trebui să-i pună pe părinți pe gânduri, ne-a explicat psihiatrul Gabi Diaconu.

Tot mai mulți copii dispar de acasă. Unii sunt răpiți, dar foarte mulți o fac voluntar. Pe lângă casă și familie, cei mici au nevoie de atenție, iubire și comunicare.

„Copiii care dispar provin, de cele mai multe ori, din familii în care există multe alte probleme, fie că vorbim despre violență domestică, sărăcie sau instabilitate, chiar și de program. Acolo unde ai astfel de variabile, crește posibilitatea de a avea un copil nesupravegheat.

Din păcate, noi am uitat responsabilitatea comunității când vine vorba de copii”, a explicat psihiatrul Gabi Diaconu.

Indiferent de zona în care locuiesc, oraș sau sat, motivele pentru care copiii aleg să fugă de acasă sunt aceleași.

„De cele mai multe ori, plecarea copilului este dintr-o rațiune emoțională. În psihiatrie, fuga de acasă, vagabondajul, sunt diagnostice. Copilul care fuge de acasă are o problemă emoțională acută pe care caută să o rezolve de o manieră intuitivă, căutând să se distanțeze de un loc toxic. Locul toxic, pentru un copil, este locul în care a fost abuzat, în care a fost, într-un fel sau altul, insecurizat de mediul lui familial. Copilul pleacă pentru că nu a mai putut tolera situația de a mai sta”, a adăugat specialistul.

CUM NE DĂM SEAMA CĂ UN COPIL ARE PROBLEME

Cei mici vor da mereu semnale persoanelor în care au încredere (profesor, educator).

Este datoria părinților să construiască un mediu fertil pentru sănătatea mintală a copilului. Este necesar ca părintele să înțeleagă stările emoționale ale copilului, să știe să recunoască „momentele de fugă psihică ale copilului”. Cel mai important, precizează medicul, este ca părintele să fie prezent în viața celui mic.

Uiți de toate necazurile când le vezi pe fetele de la Neatza, puse la treabă de Diana Stejereanu! Antrenamentul cardio, ... A scos italienii din ei! Eliza G pleacă din România cu trofeul Cerbul de Aur 2019 și cu Răzvan Simion?! „Îl iau cu mine!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x