Pentru că tocmai s-a întors din Franța, de la un training culinar, chef Radu Darie, îndrăgitul bucătar de la Super Neatza, a venit cu câteva idei culinare inspirate din bucătăria franțuzească și nu numai. În ediția din 27 iunie 2022 a matinalului, el a pregătit mai multe rețete culinare printre care și o rețetă de somon în crustă de aluat, cu unt aromatizat, dar și garnitură de cartofi fondanți pe jeleu de castraveți. ”Voi folosi unt aromatizat cu busuioc, pătrunjel, mărar și lime. Acesta va veni deasupra somonului. Vom mai avea nevoie de aluat de plăcintă pentru a împături somonul și îl vom pune la cuptor, la 180 de grade, circa 20 de minute”, a spus acesta.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a găti și voi celor dragi așa preparat delicios pe bază de somon.
Somon în crustă de aluat, cu unt aromatizat - Ingrediente
- 300 gr. de somon
- 400 gr aluat de foietaj
- 1 ou pentru uns aluatul
- Pentru untul aromatizat:
- 50 gr unt la temperatura camerei
- semințe de feniculț sare și piper boabe
- câteva fire de pătrunjel verde
- Pentru garnitură:
- 3-4 cartofi mai mari
- unt
- sare și piper
- Pentru sosul de muștar:
- 200 gr muștar clasic
- suc de lămâie
- 100 ml smântână de gătit
- miere după gust
- boabe de coriandru
- coacăze roșii
- Pentru jeleul de castraveți:
- sucul de la un castravete
- coaja și sucul de la 1 lime
- puțin suc de lămâie
- sare și piper
- puțin agar-agar pentru gelifiere
Citește și: 5 idei de garnituri low carb pe care să le încerci la orice masă
Rețetă de somon în crustă de aluat, cu unt aromatizat - Mod de preparare
Se începe cu pregătirea somonului
Somonul se trage ușor la tigaie doar până se caramelizează ușor, pentru a se sigila. Apoi se lasă la răcit, iar aluatul la decongelat
Între timp preparăm untul aromatizat
Amestecăm untul la temperatura camerei cu condimentele. Adăugăm pătrunjel verde tocat și ungem somonul cu untul aromatizat, doar pe o singură parte. Întindem aluatul foietaj și îl tăiem în două. Pe o jumătate de aluat se așază somonul, cu partea unsă cu untul aromatizat în jos. Marginile aluatului se ung cu ou bătut, iar deasupra somonului se așază a doua jumătate de aluat și se sigilează bine pe marginile unse cu ou.
Introducem somonul în crustă de aluat, cu unt aromatizat la frigider pentru o oră, astfel încât să se întărească untul pe deasupra. Apoi, dăm somonul la cuptor la 180 de grade, pentru 20-30 de minute.
Preparăm sosul de muștar
Punem într-o tigaie, la fiert, muștarul cu smântâna și sucul de lămâie și se amestecă pentru a nu se tăia sosul. Se adaugă boabe de coriandru și coacăze roșii pentru aromă și un plus de gust acrișor. La final se adaugă miere după gust în sosul de muștar.
Preparăm cartofii fondanți
Curățăm cartofii, îi spălăm și îi decupăm în rondele mai groase cu ajutorul unui decupator circular, metalic. Îi condimentăm cu sare și piper și îi rumenim ușor cu unt, mai întâi la tigaie, apoi la cuptor. Astfel se va forma o crustă la exterior, iar la interior cartofii fondanți rămân moi.
Preparăm jeleul de castraveți
Punem într-o crăticioară pe aragaz sucul de castraveți cu suc de lime și de lămâie, dar și coajă de lime. Adăugăm sare și piper, dar și puțin agar agar pentru gelifiere.
Asamblăm jeleul de castraveți pe platou în formele circulare cu care am decupat cartofii, Deasupra jeleului se așază cartofii fondanți. Se servesc cu somonul în crustă de aluat și cu sosul de muștar.
Pentru a nu pierde detalii interesante și sfaturi utile de la chef Radu Darie, despre modul de preparare al rețetei de somon în crustă de aluat, cu unt aromatizat, dar și pentru a descoperi ce rețete delicioase a mai preparat chef Radu Darie în cadrul matinalului Super Neatza în ediția din 27 iunie 2022, accesați materialul video de mai sus, desprins din cadrul îndrăgitei emisiuni.