Antena Căutare

Când trebuie să schimbi anvelopele de vară și de ce trebuie să ții cont?

Dupa o perioada in care temperaturile scazute, vantul aprig si zapada au fost nelipsite, iata ca este momentul pentru marea tranzitie dintre sezonul rece si cel cald.

Dupa o perioada in care temperaturile scazute, vantul aprig si zapada au fost nelipsite, iata ca este momentul pentru marea tranzitie dintre sezonul rece si cel cald. Cu alte cuvinte, incet, dar sigur, primavara se instaleaza, ceea ce inseamna ca ne vom putea bucura din nou de razele blande ale soarelui dar si de natura care se trezeste la viata.

Primavara insa vine totodata cu schimbari importante si pentru conducatorii auto, care asteapta cu nerabdare sa renunte la anvelopele de iarna si sa treaca la cele vara. Legislatia rutiera este foarte clara in ceea ce priveste anvelopele de iarna, insa nu exista niciun fel de mentiuni in ceea ce priveste pneurile de vara, fapt ce adesea starneste numeroase controverse in randul conducatorilor auto, care nu stiu cu exactitate cand este momentul oportun sa faca aceasta trecere.

Intre anvelopele de vara si cele de iarna exista numeroase diferente avand in vedere ca in timp ce unele dintre acestea sunt special concepute pentru a oferi performante in conditiile specifice sezonului rece, celelalte sunt potrivte in conditiile conditiilor meteo din timpul sezonului cald.

Exista insa si o categorie mai speciala de anvelope si anume anvelopele all season, anvelope care pot oferi performante satisfacatoare atat in timpul sezonului cald, precum si in timpul celui rece. Astazi insa ne vom ocupa strict de anvelopele de vara avand in vedere ca sezonul cald este atat de aproape. Iata asadar cateva dintre cele mai comune intrebari despre anvelopele de vara la care vei putea gasi raspunsul in acest articol.

Articolul continuă după reclamă

Cand iti poti echipa autovehiculul cu pneuri de vara?

Aceasta este probabil una dintre cele mai comune intrebari pe care ni le adresam in ceea ce priveste acest tip de pneuri, insa este foarte important sa retinem ca nu exista in legislatia rutiera niciun fel de mentiune sau vreo data fixa.

Practic aceste anvelope pot fi utilizate chiar si in timpul iernii daca drumul este uscat, insa de indata ce pe partea carosabila se regaseste gheata sau zapada, vei intra in mod automat in ilegalitate cu aceste pneuri. Un moment prielnic pentru a trece la anvelopele de vara este atunci cand temperaturile raman constant pozitive, iar sansele ca zapada sa se reintoarca sunt nule.

2. Care sunt principalele particularitati ale anvelopelor de vara?

Pentru a intelege cu exactitate care este importanta anvelopelor de vara, este esential sa discutam mai intai despre aspectele care transforma aceste anvelope in alegerea ideala in timpul sezonului cald.

Intr-o prima etapa este important de stiut faptul ca anvelopele de vara sunt concepute dintr-un cauciuc special, care poate rezista foarte bine la temperaturile ridicate din timpul verii. Aceste pneuri insa isi pierd foarte mult din performante atunci cand temperaturile scad sub valoarea de 7 grade Celsius.

Utilizarea anvelopelor de iarna in timpul verii duce la o uzura prematura a acestora, fapt pentru care este esential ca acestea sa fie inlocuite la momentul potrivit cu cele de vara, care rezista foarte bine si la temperaturi de depasesc 30 de grade.

In plus, anvelopele de vara dispun de un numar mult mai mic de lamele de cauciuc spre deosebire de cele de iarna, in cazul acestora punandu-se foarte mult accesntul pe aderenta. Tot anvelopele de vara sunt si pneurile care reusesc sa previna fenomenul de acvaplanare (derapaj din pricina apei de pe carosabil), un fenomen destul de comun, mai ales in timpul verii.

Dispun deja de un set de anvelope! Cum verific gradul de uzura al acestora?

Anvelopele sunt produse auto consumabile, ceea ce inseamna ca, indiferent de stilul de condus si de ingrijirea pe care le-o oferim, in cele din urma tot vom fi pusi in situatia de a le inlocui cu altele noi. Daca dispui deja de un set de anvelope de vara, iata cum poti verifica starea actuala a acestora. Potrivit specialistilor, anvelopele ar trebui inlocuite in momentul in care se atinge indicatorul legal de uzura al benzii de rulare, mai exact 1.6 mm din adancimea ramasa a benzii de rulare.

In plus, este absolut esential sa analizezi indeaproape aspectul anvelopelor, avand in vedere ca in acest fel vei putea descoperi chiar si cu ochiul liber diverse neregularitati, in situatia in care acestea exista. In situatia in care decoperi anumite nereguli (umflaturi, crapaturi sau chisr si fisuri) este indicat sa te adresezi unui service autorizat pentru a remedia problema sau in situatii exceptionale sa inlocuiesti respectiva anvelopa.

Dupa o perioada de cativa ani insa (aproximativ 10), este recomandat sa inlocuiesti anvelopele, chiar daca acestea nu prezinta semne foarte vizibile de uzura.

De ce sunt anvelopele de vara neobligatorii dar totusi foarte recomandate?

Legislatia rutiera nu obliga in niciun mod conducatorii auto sa schimbe anvelopele de iarna cu cele de vara, insa trebuie tinut cont de faptul ca acestea te pot scuti de numeroase costuri si batai de cap. Una dintre ideile foarte eronate de care foarte multe persoane se leaga este cea conform careia prin pastrarea anvelopelor de iarna in timpul verii, se poate economisi o suma importanta de bani.

In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa si este o strategie destul de inselatoare. Daca vei continua sa utilizezi anvelopele de iarna si in timpul verii, in mod cert nu vei face altceva decat sa sporesti uzura acestora. Anvelopele de iarna nu sunt foarte performante in timpul verii si se uzeaza foarte repede atunci cand temperaturile sunt crescute, motiv pentru care specialisti recomanda inlocuirea acestor anvelope cu cele de vara atunci cand este cazul.

Cum trebuie sa aleg anvelopele potrivite pentru autovehiculul meu?

Alegerea anvelopelor de vara potrivite este unul dintre lucrurile pe care ar trebui sa le facem numai in functie de cateva criterii de selectie foarte stricte. Calitatea este de departe unul dintre criteriile de selectie de baza la care este necesar sa fim foarte atenti, insa simultan trebuie tinut cont si de alte aspecte importante precum viteza maxima admisa de anvelope sau gradul de incarcatura. Mai mult decat atat, este esential sa se tina cont totodata si de ceea ce anume iti doresti de la anvelope: performanta, siguranta, consum redus de carburant sau longevitate.

Mai mult decat atat, trebuie sa iei in calcul si insemnele care se regasesc pe eticheta acestor cauciucuri. Daca anvelopa aleasa nu dispune de aceasta eticheta, este recomandat sa nu o achizitionezi.

Cum trebuie sa depozitez anvelopele?

O intrebare destul de comuna in randul soferilor este cea cu privire la depozitarea anvelopelor. In ceea ce priveste depozitarea, nu exista niciun fel de diferenta intre cele de vara si cele de iarna. Pentru a le pastra in stare cat mai buna insa este recomandat sa le depozitam intotdeauna in locuri cat mai uscate, ferite de surse de caldura, dar si de actiunea directa a soarelui.

Mai mult decat atat, este recomandat sa evitati cu orice pret contactul anvelopelor cu diversi combustibili sau uleiuri. In situatia in care anvelopele sunt depozitate fara jante, acestea vor fi pozitionate vertical, una langa cealalta, pentru a se evita deformarea. Pentru un plus de protectie, este bine ca anvelopele sau rotile sa fie pastrate in saci de depozitare, acestia oferind o protectie foarte buna impotriva ozonului din aer, despre care se stie foarte bine ca poate duce la uscarea si craparea cauciucurilor.

Ce desemneaza marcajele de pe suprafata anvelopelor?

Fiecare anvelopa dispune de o serie de indicatori, care s-ar putea ca intr-o prima etapa sa creeze mari confuzii in randul soferilor. Acesti indicatori insa ne ofera informatii importante despre anvelopa, despre dimensiunea acesteia, precum si alte detalii importante. Pentru a putea intelege mai bine acesti indicatori, vom lua un exemplu de anvelopa. 255/55 R 17 97 W.

225 corespunde latimii anvelopei in mm.

55 indica seria anvelopei, adica relatia dintre inaltimea flancului si latimea sectiunii pneului. Mai exact, in situatia de fata, inaltimea flancului echivaleaza cu 55% din latimea anvelopei.

R desemneaza constructia interna a anvelopei. Mai exact, R indica o constructie radiala.In prezent, majoritatea anvelopelor au o constructie radiala. Mai exact, acele cabluri textile care alcatuiesc anvelopa traverseaza de la un inel la altul.

17 este vorba despre constructia interna a anvelopei sau cu alte cuvinte, inaltimea jantei. Un lucru important de retinut este faptul ca acest indice este exprimat in inch.

97 in acest caz este vorba despre indicele de sarcina. Mai exact, acest indice indica sarcina maxima pe care o poate suporta anvelopa atunci cand este umflata la presiunea maxima de siguranta. Pentru un indice 97, sarcina maxima suportata este 730kg/anvelopa.

W corespunde indicelui de viteza si indica viteza maxima la care anvelopa este certificata pentru a putea suporta o sarcina in deplina siguranta. In acest sens avem:

Q 160

R 170

S 180

T 190

H 210

V 240

ZR >240

W 270

Y 300

Dupa cum se poate observa, multi dintre acesti indici depasesc viteza legala admisa, astfel ca este important de retinut faptul ca desi anvelopele sunt concepute pentru a atinge viteze foarte mari, acest lucru nu iti ofere posibilitatea de a te deplasa cu aceste viteze in mod legal.

Mai exista totodata si cativa indici cu privire la detaliile despre fabricarea anvelopei, astfel ca avem:

DOT – Department of Transportation

BP – Codul fabricii in care a fost produsa anvelopa

M2 – Cod dimensiune

P711 – Cod Optional

4008 – Saptamana si anul de fabricatie.

De unde achizitionez anvelope de vara de calitate?

Piata anvelopelor este un foarte vasta, fapt pentru care atat anvelopele de vara, cat si cele de iarna se regasesc in prezent intr-o diversitate ce depaseste orice imaginatie. Acest lucru ingreuneaza desigur foarte mult alegerea anvelopelor potrvite.

CCu toate acestea insa, lucrurile nu ar trebui sa sune astazi atat de rau si de complicat in conditiile in care magazinele online ne intampina cu portofolii din ce in ce mai generoase cu astfel de produse. Asadar, pentru confortul tau, astazi ai posibilitatea de a achizitiona anvelope de vara de calitate si din cadrul unor magazine online de profil.

Restricţii de circulaţie pe Autostrada Soarelui, pentru diferite lucrări de întreținere... Mașinile sub 1.000 de euro sunt la mare căutare printre români...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
X Factor sezonul 11, 23 februarie 2025. Pantaleo Fabrizio Tritto a interpretat piesa „I put a spell on you” Duminica, 23.02.2025, 20:55
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Amendă uriașă pentru șoferii care circulă cu zăpadă pe mașină. Ce spune Codul Rutier
Zodii care își găsesc iubirea de Dragobete. Nativii care au parte de atenție și afecțiune Catine.ro
Șoferii care circulă prea încet pot primi amendă. Ce spune Codul Rutier 2025
Casa celebrei actrițe Angelica Rivera a fost prădată de hoți. Ce lucruri de valoare i-au fost furate Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Ucraina cedează în fața lui Trump și anunță negocieri privind resursele sale naturale. Ce participație... Libertatea.ro
Întoarcerea NATO la granițele din 1997, pastila greu de înghițit pentru Occident. Ce ar însemna asta pentru... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Suma URIAȘĂ pe care Melania Trump o va câștiga din documentarul Amazon despre viața ei. Când va fi lansat... Elle
Alina Sorescu și-a luat fetițele și a plecat în vacanță, după ce divorțul s-a încheiat oficial. Ce... Spynews.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?” BZI
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale HelloTaste.ro
Tripadvisor: Cele mai bune plaje din lume pentru vacanța din 2025. Prima în top este într-o destinație preferată... Antena3.ro
Elon Musk vrea să distrugă Stația Spațială Internațională mai devreme decât era planificat. Când o vrea... useit
Horoscopul zilei de 24 februarie 2025. Gemenii se gândesc la viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Noroc la bani: O zodie va avea o mare surpriză financiară până pe 1 martie 2025 Jurnalul
Uimitor! De ce au nucile formă de creier? Îți păstrează mintea tânără și activă! Kudika
Horoscopul chinezesc săptămânal. Zodia care are mari şanse să avanseze în carieră, vor veni şi bani Playtech
Cum s-a transformat Laura Vicol dupa 10 zile in arest. Blonda intotdeauna aranjata, de nerecunoscut: «Cearcane... Redactia.ro
Alina a plecat din Bucureşti şi a deschis o afacere inedită în inima Bucovinei. A mutat ţara lui Moş Crăciun... Observator
Ce este varicocelul, boala care afectează unul din cinci bărbați. Ce simptome are și cum se tratează MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi! ProSport
Ora de vară 2025 | Se mai schimbă ora în România? Lista țărilor care au renunțat la ora de vară Gandul
Diana Chelaru a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 13 ani de la retragerea din gimnastică CanCan
Vârsta la care copiii sunt cei mai dificili: ce spun studiile și cum poți gestiona această etapă DeParinti
Justin Bieber a împărtășit o rugăciune în care se vorbește despre maturizare, după ce și-a îngrijorat... ZUTV
Cercetătorii români au făcut o descoperire care poate rescrie istoria Europei. Ce au găsit în Munții Carpați UseIT
Cheesecake cu sos de afine. Desert cremos, parfumat și irezistibil Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x