- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Călătoria cu mașina este o plăcere pentru cei mai mulți dintre noi. Din păcate, mașina este și un mijloc de transport care presupune anumite riscuri. Ne dorim siguranță deplină pentru noi și copiii noștri, iar primii pe care vrem să îi protejăm în timpul deplasării cu mașină sunt ei.
”Primul ucru de care trebuie să ținem cont este pentru ce copil cumpărăm scaunul auto care ar fi vârsta și mai precis, înălțimea copilulu. Al doilea criteriu pe care trebuie să îl luăm în calcul este tipul mașinii, tipul și modelul. Dacă este un scaun care nu se potrivește cu sistemele de prindere în mașînă atunci de asemenea este un scaun nesigur”, declară Alice Mitu, director de marketing
În caz de accident, dispozitivele de retenţie micşorează cu 45% şansele de vătămare a minorului. Când achiziţionaţi un scaun de maşină trebuie să fiţi atenţi să îl montaţi corect, conform instrucţiunilor producătorului.
”Dacă este un scaun prea mic, adică este neîncăpător pentru copil, atunci el nu asigura protecția necesară în timpul călătorie. Este foarte important că poziția pe care un scaun de nou născut o oferă să fie cât mai aproape de poziția orizontală, datorită modului în care bebelușii respiră, ei își utilizează doar treimea inferioară a plămânilor.”, a mai declarat Alice Mutu, director de marketing.
Scaunele auto se recomandă atât la călătoriile scurte, cât şi la cele lungi. Este important că părinţii să facă pauze pe drum, să scoată copilul din scaun şi să îl aşeze în alte poziţii. Legea prevede obligativitatea folosirii scunelor auto speciale în primii trei ani de viață ai copilului.
Până la o înălțime de 135 de cm, copiii trebuie să stea în dispozitive de retenție speciale, iar în ceea ce privește utilizarea locului din față pentru a monta aceste dispozitive, legea spune că acestea pot fi montate conform specificatiei producătorului, obligativitatea fiind de a întoarce acest dispozitiv în sensul opus față de sensul de deplasare și cu obligativitatea dezactivarii sistemului airbag
Pentru montarea scaunelor speciale, pe piață sunt disponibile două sisteme de prindere: centură sau ISOFIX. Acesta este un sistem standard de asigurare a fixării scaunelor de copii în autoturisme, avantajul principal al acestuia fiind că, la un impact, scaunul se va comporta unitar cu restul autovehiculului. Acest sistem face că manevrarea scaunului să se facă mai ușor, reducându-se foarte mult riscul de montare greșită a acestuia.
”De asemenea, unele scaune au senzori specialicare ne indică, în cazul unui copilaș mai mare, care începe să își desfacă centurile, că acesta a făcut operațiunea de a scapă din scaunul auto. Senzorul se cuplează prinț-o aplicație specială cu telefonul mobil și ne indică de asemenea care este temperatura tapițeriei scaunului auto. Un alt lucru pe care senzorul ni-l indică este durata călătoriei.”, a mai declarat Alice Mitu.
Reducerea riscurilor este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens sedezvoltă un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.