Antena Căutare

(P) Cum să conduci corect o mașină iarna

Conducerea unei mașini în sezonul de iarnă necesită atenție sporită și adaptabilitate la condițiile meteo schimbătoare.

Galerie
Descoperă tot ce trebuie să știi despre condusul iarna

Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te asigura că ești pregătit pentru drumurile acoperite de zăpadă și gheață.

Conducerea corespunzătoare a unei mașini cu tracțiune față sau propulsie spate

Conducerea pe teren de iarnă necesită grijă și agilitate. O mașină cu tracțiune față pe gheață intră în derapaj destul de ușor. Pentru a evita o astfel de situație ar trebui să adopți un stil de condus prudent, cu frânare cât mai lină și accelerația folosită progresiv.

Mașinile cu propulsie spate au un grad de dificultate al conducerii pe timp de iarnă mai ridicat decât cele cu tracțiune față. Partea din spate a mașinii este mai ușoară și roțile își pierd din aderență. Pentru a spori aderența și pentru a evita situațiile neplăcute, specialiștii recomandă creșterea greutății din portbagajul mașinii. De asemenea, manevrarea bruscă a volanului este de evitat deoarece rezultă foarte ușor în derapaj, iar faptul că roțile care primesc putere de la motor nu sunt și cele ce mențin direcția fac mașina să alunece mult mai ușor decât mașinile cu tracțiune față.

Articolul continuă după reclamă

Cum să frânezi în condiții de siguranță

Pentru o frânare cât mai sigură, ar trebui evitată apăsarea bruscă a pedalei de frână și ar fi bine ca autovehiculul să aibă în dotare ABS. Totuși, mai sunt factori ce trebuie luați în considerare, precum menținerea presiunii roților la specificațiile recomandate de constructor, înlocuirea roților de vară cu cele special concepute pentru anotimpul rece pentru toate roțile, și, foarte important, păstrarea unei vizibilități cât mai bune atât prin parbriz, cât și prin lunetă. Cel mai bun sfat rămâne conducerea la o viteză cât mai sigură în funcție de trafic și condițiile meteo și folosirea frânei de motor în favoarea celei de picior.

Ce trebuie să faci pentru a stăpâni derapajul

Există situații când involuntar intri într-un derapaj. Pentru început nu te panica și nu frâna brusc. Cel mai indicat este să dai drumul frânei și accelerației și să îndrepți direcția virând în sens invers față de traiectoria de derapaj. Poți să folosești ușor accelerația pentru a corecta direcția când începi să te stabilizezi.

Ce este indicat să ai în mașină pe timp de iarnă

În acest anotimp ar trebui să iei în vedere cam toate scenariile negative ce s-ar putea întâmpla pe o vreme des schimbătoare și imprevizibilă. Astfel, în special atunci când achiziționezi o mașină second-hand, ți-am pregătit o scurtă listă de echipamente esențiale ce trebuie să se regăsească în portbagajul tău:

  • Lanțuri antiderapante
  • Lichid antigel
  • Pătură termică
  • Lopată pentru zăpadă
  • Nisip pentru aderență în zăpadă
  • Cablu de tractare
  • Racletă
  • Spray anti-îngheț
  • Cabluri de curent

Dacă vrei să achiziționezi o mașină, dar nu dispui de suficiente fonduri, poți apela la un IFN specializat în credit auto pentru mașini rulate. Astfel, poți obține un credit auto de până la 60.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini rulate. În general, aceste IFN-uri oferă soluții de finanțare accesibile pentru persoanele fizice, facilitând obținerea unei mașini în mod convenabil.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x