Ce înseamnă hibrid? După cum o arată și denumirea, aceste mașini hibrid utilizează două sisteme de propulsie: electrică și prin combustie. Principala caracteristică a utilizării acestui tip de vehicule este capacitatea de a proteja mediul înconjurător. Mașina hibrid este echipată cu două motoare: unul cu combustie pe benzină sau motorină și unul electric, propulsat de o baterie. Piața auto este într-o continuă creștere în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor hibrid. Dacă acum câțiva ani erau doar câțiva producători de modele hibrid, în zilele noastre există astfel de automobile care acoperă aproape toate gusturile în materie de condus.
Ce sunt mașinile hibrid?
Mașinile hibrid sunt la fel de ușor de condus ca o mașină cu transmisie automată. Cele două motoare care le echipează sunt gândite să funcționeze complementar: bateria ajută la pornirea de pe loc și la rularea până în 60 km/h, iar motorul pe combustibil intervine la viteze superioare. În timpul rulării cu motorul convențional, acumulatorul este încărcat prin anumite manevre, cum ar fi frânarea regenerativă. În afară de modelul obișnuit, care încarcă bateria exclusiv din resursele sistemului propriu, există și modele plug-in, care pot fi încărcate prin cuplarea la surse de energie externe.
Mașini hibrid: avantaje
Primul și cel mai cunoscut avantaj al tehnologiei hibrid este coeficientul scăzut al emisiilor de dioxid de carbon. Acest avantaj este împărțit atât de producătorii de autovehicule, care își mențin un rating bun al emisiilor, cât și de clienți, care au conștiința că protejează mediul înconjurător și beneficiază de unele facilități fiscale.
Mașinile hibrid sunt ideale pentru traficul urban datorită silențiozității și ușurinței în manevrare. În plus, în București și în câteva orașe mari din țară, parcarea este gratuită în anumite spații amenajate de consiliile locale.
Datorită pornirii și rulării la viteze mici cu propulsia electrică, ajung la un consum de carburant mai mic decât autoturismele convenționale, însă nu sunt concepute doar pentru un mers economic, cu putere mică de rulare. Dimpotrivă, în timpul accelerării, mașina poate fi propulsată de ambele motoare concomitent, cu putere suplimentară. Cuplul motorului electric oferă demaraje rapide la pornirea de pe loc sau în efectuarea depășirilor.
Pentru achiziția unui autoturism hibrid nou, în fiecare an sunt emise tichete de reducere cu diferite valori, în funcție de emisiile de CO2, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.
Mașinile hibrid: dezavantaje
Principalul dezavantaj al tehnologiei hibrid la automobile este autonomia scăzută în modul electric. Pentru mașinile hibride de tip plug-in, timpul de încărcare variază în funcție de tehnologia cu care sunt echipate atât autoturismele, cât și stațiile de încărcare. Oricum, este mult mai mare decât în cazul alimentării cu combustibil.
De asemenea, infrastructura stațiilor de încărcare electrică este departe de standardele europene. Există zone în țară unde trebuie să rulezi peste 100 de kilometri pentru a ajunge la următorul punct de încărcare.
Prețul de achiziție al mașinilor hibrid este mult mai mare decât cel al variantelor convenționale ale aceluiași model sau din aceeași clasă. Totodată, deprecierea autovehiculului este mult mai rapidă, în primul rând din cauza autonomiei acumulatorului, care scade în fiecare an. Acest lucru influențează negativ prețul de vânzare în sistem second-hand.
Pentru reparația unui hibrid, aria de selecție a atelierelor este mult mai mică. De sistem Do-it-Yourself la partea electrică aproape că nici nu încape discuție, orice intervenție trebuie să fie efectuată de personal specializat.
În concluzie, nu există verdicte clare nici pro, nici contra mașinilor hibrid. Trebuie să pui în balanță informațiile existente și să decizi cât de mult te avantajează un astfel de model în viața ta cotidiană. Oferta din piața auto românească a cunoscut o creștere extraordinară în ultimii ani, astfel încât poți găsi fie modelul preferat, fie variante din clasa pe care o dorești, cu echipare hibrid. Ține cont de buget, de zona în care vei rula zilnic – urban sau extern – și de performanțele pe care ți le oferă mașina aleasă. Viitorul pare a fi electric în această industrie, și tot mai multe orașe din țară vin în întâmpinarea celor care aleg să conducă mașini hibride.