Antena Căutare

7 informații pe care trebuie să le știi înainte să mergi la bancă

Ți s-a întâmplat să ai nevoie de serviciile unei bănci și să pierzi o zi întreagă cautând informații utile, înainte să te prezinți la ghișeu, sau să ajungi acolo neinformat și să încurci formularele și sensul termenilor financiari?

Toți am trecut prin asta. Sistemul bancar este complex și nu ajută nici faptul că birocrația este la ea acasă în România, așa că avem nevoie de mai multă informație. Din fericire, educația financiară a devenit un concept tot mai apreciat, așa că astăzi găsim suficiente resurse pentru informare.

Cea mai importantă voce sunt chiar băncile, care în ultimii ani au dezvoltat platforme online unde pun la dispoziția clienților și a publicului larg cât mai multe detalii despre sistemul și operațiunile bancare. Demersul este cât se poate de util, având în vedere faptul că foarte multe persoane nu cunosc informații esențiale despre propriile finanțe, după cum se arată și într-un articol al publicației The Guardian.

Iată 7 informații pe care este bine să le știi, înainte să ajungi față în față cu funcționarii băncii:

Articolul continuă după reclamă

1. Termenul DAE, pe care îl vei întâlni în contractele de împrumut, este mai important decât crezi. Acesta se referă la costurile pe care le suportă clientul unei bănci în cazul contractării unui credit, printre care dobânda anuală și comisionul de analiză a dosarului. Mai multe detalii despre aceste costuri, dar și alte informații utile, găsești pe acest site.

2. Dacă te întrebi care este diferența dintre un cont de economii și un depozit, răspunsul este că primul poate fi deschis pentru o perioadă de timp nedeterminată, pe când depozitul poate avea nevoie de prelungirea perioadei.

3. Dacă îți dorești un overdraft (linie de credit in lei, disponibilă pentru situații de urgență), este obligatorie vechimea de cel puțin un an ca angajat. De asemenea, trebuie să nu figurezi cu restanțe la alte credite.

4. În cazul în care te-ai decis pentru un credit imobiliar, va trebui să închei și o asigurare de viață.

5. Să mai facem o comparație: între depozitele cu dobândă fixă și cele cu dobândă variabilă. Diferența este următoarea: în cazul dobânzii fixe, aceasta nu poate fi modificată pe perioada contractului, în timp ce dobânda variabilă poate fi modificată în orice moment, banca ținând cont de variațiile pieței interbancare.

6. Dacă nu mai locuiești în țară, dar vrei să îți deschizi un cont aici, unele bănci îți permit acest lucru, prin intermediul unui împuternicit din România, care trebuie să prezinte o procură notarială cu apostilă, tradusă și legalizată la noi în țară.

7. În situația în care figurezi cu restanțe la Biroul de Credit și îți dorești un credit nou, posibilitatea ca acesta să îți fie acordat depinde de riscurile pe care le identifică banca, după ce îți analizează situația materială și familială. Ca regulă generală, posibilitatea încheierii unui nou contract de împrumut nu este automat respinsă.

Ce alte informații despre operațiunile bancare ai vrea să cunoști?

Sursa foto: Pexels.com

Toți românii care au credite sunt afectați! CRESC RATELE: Este un record al ultimilor ani... E oficial. Vin cupoanele PENTRU ROMÂNI. Mii de oameni le vor primi PRIN POȘTĂ. De când începe distribuirea!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x