“Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare”, ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
Lucrurile s-au mai imbunatatit in ultimul an. Astfel, in perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana. Cresterea ratei de absorbtie a fost inregistrata in ciuda problemelor intampinate de autoritatile romane, respectiv intreruperea si suspendarea temporara a rambursarilor, precum si de aplicarea unor corectii financiare.
Cu toate acestea, rezultatele obtinute sunt insa departe de tinta stabilita de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la preluarea mandatului. Oficialul isi fixase ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor de coeziune de la 3,7%, reprezentand 716 milioane de euro, in septembrie 2011, la 20%, adica un volum nominal de rambursare de 3,8 miliarde de euro pana la finalul anului 2012. In prezent, rambursarile de bani europeni au ajuns la 9,7%, adica 1,9 miliarde de euro, conform celei mai recente centralizari a MAEur. Declaratiile de cheltuieli se ridica la valoarea de peste 2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 10,69% din cele 20 de miliarde de euro, cat reprezinta fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
Leul se intareste! Euro, la cel mai mic nivel din ultimele trei luni... Romii din Franta castiga, in medie, 561 de euro pe luna!...