"Imi pot imagina un scenariu care ar ameninta un acord cu FMI si anume daca ar exista asteptari sa crestem povara asupra familiilor in locul taxei pe banci", a declarat Rogan. "Ungaria nu se poate descurca fara taxa pe banci si alte companii multinationale", din cauza indatorarii deja ridicate, care creste costurile serviciului datoriei, a explicat acesta.
Ungaria, cea mai indatorata tara din estul UE, a cerut, in noiembrie anul trecut, un ajutor financiar FMI, in contextul reducerii ratingului tarii in categoria junk. Dar negocierile pentru o linie de finantare de circa 15 miliarde de euro au fost intarziate in repetate randuri de rezistenta premierului Viktor Orban fata de respectarea conditiilor cerute de FMI si UE. Iar Guvernul ungar a recurs la o taxa speciala asupra bancilor si a companiilor din sectoarele energetic, retail si telecomunicatii pentru a acoperi deficite in bugetul statului. Taxele speciale si nationalizarea activelor fondurilor private de pensii au afectat increderea investiorilor si au impins tara in a doua recesiune din ultimii patru ani.
Ungaria va relua, probabil, negocierile cu Fondul in a doua jumatate a lunii octombrie si ar putea ajunge la un acord in noimbrie, a declarat recent negociatorul sef al partii ungare, Mihaly Varga.
Presa ungara a scris in septembrie ca FMI asteapta de la guvernul de la Budapesta, in schimbul unui acord de ajutor financiar, urmatoarele masuri: scaderea pensiilor si a alocatiei pentru familii, cresterea varstei de pensionare si a impozitului pe venitul personal, privatizari, reducerea birocratiei, o taxa generala bazata pe valoare reala in tranzactiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autoritatilor locale, eliminarea taxei bancare si fonduri pentru sectorul bancar.
Lista de cerinte ale FMI si chiar unele dintre acestea au fost confirmate de premierul Viktor Orban. Premierul a respins conditiile, afirmand ca Ungaria are nevoie de un acord cu Fondul, insa nu cu astfel de costuri.