"Calculele arata ca acest lucru este posibil. In decembrie 2011 am avut cea mai mica inflatie din ultimii 21 de ani, mai exact de la 1 noiembrie 1990, de cand se masoara corect inflatia in Romania, pentru ca inflatie a existat si inainte de 1989. Elementul cheie a fost procuparea constanta a Bancii Nationale de a pune in echilibru doi indicatori - stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara. Intre cele doua elemente exista o stransa relatie. De stabilitatea preturilor depinde stabilitatea financiara, iar stabilitatea financiara joaca un rol foarte important in stabilitatea preturilor", a aratat Adrian Vasilescu.
Acesta a reamintit ca BNR a dat semnale legate de continuarea trendului dezinflationist, insa a atras atentia ca vor mai putea exista pusee inflationiste, pe baza incertitudinilor privind preturile administrate.
"Banca Nationala a comunicat, prin vocea guvernatorului, ca s-ar putea ca pana in martie sa vedem inca pasi de coborare a inflatiei, dupa care s-ar putea sa vedem o inversare a trendului. Sunt cateva incertitudini care s-ar putea manifesta. In plan intern este vorba de preturile administrate de autoritatile care stabilesc aceste preturi.
Vedem doua astfel de exemple. In primul rand, triunghiul de produse alimentare legume-fructe-oua, unde avem doua iesiri din front. Una este la legume si alta foarte mare la oua. O scumpire de 37%. Pe de alta parte este vorba despre grupul de produse energertice.
Aici este vorba despre energia electrica gaze si energia termica unde vedem o diferenta mare, de 36% a cresterilor de pret. De asemenea, o grupa care face necazuri este cea a serviciilor de apa, canal, salubritate, cu 0,51% crestere, fata de media generala de 0,26%. Insa, la nivelul tabloului general, stabilitatea preturilor a fost atat de ridicata, incat aceste grupe nu au putut iesi din rand ", a subliniat oficialul BNR.
Institutul National de Statistica a anuntat, miercuri, o rata anuala a inflatiei de 3,14%, in decembrie 2011 si o rata medie lunara a inflatiei, in perioada ianuarie - decembrie, de 0,3%, fata de 0,6% in perioada similara din 2010.
Sursa: Fin.ro
Foto: Intactimages