Antena Căutare

Afaceri de 4 miliarde de euro au intrat in insolventa

Insolventa este o afacere profitabila in vremuri de criza, iar Romania nu poate face exceptie. Circa 34.000 de firme erau in insolventa la jumatatea anului 2010, din care peste 20.000 au intrat in aceasta procedura de reorganizare chiar in timpul anului trecut, potrivit datelor oferite de Casa de Insolventa Transilvania (CITR).

Aceste companii au o cifra de afaceri anuala de peste 4 miliarde de euro si peste 100.000 de angajati. Printre ele se afla si branduri cunoscute care nu mai pot face fata creditelor bancare la care s-au angajat in vremurile de crestere economica.

Domeniile de activitate cele mai afectate sunt comertul cu amanuntul, dar si distributia, dezvoltatorii imobiliari, domeniul constructiilor si industria prelucratoare. Din cele 34.000 de firme intrate in insolventa, jumatate activeaza in domeniul comertului cu amanuntul. La nivel national, ponderea firmelor care au reintrat in circuitul economic in urma finalizarii unei reorganizari judiciare a fost de sub 5%, dar rata de succes a crescut la peste 10%.

Vestea buna este ca bancherii au devenit mult mai receptivi la idee reorganizarii juridice, poate si pentru ca bancile isi recupereaza cea mai mare parte a datoriilor in cazul companiilor aflate in insolventa.

"Bancile recupereaza cea mai mare parte a datoriilor pentru ca au si garantii pe creditele acordate, apoi statul, care din fondurile libere recupereaza cu prioritate, in timp ce furnizorii isi acopera cea mai mica parte din creante", a declarat Andrei Cionca, managing partner la CITR, Acesta a mai adaugat ca pozitia bancilor s-a schimbat semnificativ in ultima perioada, fiind parteneri activi in gestiunea si identificarea de solutii, constatand probabil ca insolventa este o solutie viabila in actuala conjunctura economica.

Tot articolul, in Jurnalul National

Taximetristii cresc tarifele cu 20%... Preturi record pentru benzina la nivel mondial. Vezi cifrele oficiale!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x