Aceste companii au o cifra de afaceri anuala de peste 4 miliarde de euro si peste 100.000 de angajati. Printre ele se afla si branduri cunoscute care nu mai pot face fata creditelor bancare la care s-au angajat in vremurile de crestere economica.
Domeniile de activitate cele mai afectate sunt comertul cu amanuntul, dar si distributia, dezvoltatorii imobiliari, domeniul constructiilor si industria prelucratoare. Din cele 34.000 de firme intrate in insolventa, jumatate activeaza in domeniul comertului cu amanuntul. La nivel national, ponderea firmelor care au reintrat in circuitul economic in urma finalizarii unei reorganizari judiciare a fost de sub 5%, dar rata de succes a crescut la peste 10%.
Vestea buna este ca bancherii au devenit mult mai receptivi la idee reorganizarii juridice, poate si pentru ca bancile isi recupereaza cea mai mare parte a datoriilor in cazul companiilor aflate in insolventa.
"Bancile recupereaza cea mai mare parte a datoriilor pentru ca au si garantii pe creditele acordate, apoi statul, care din fondurile libere recupereaza cu prioritate, in timp ce furnizorii isi acopera cea mai mica parte din creante", a declarat Andrei Cionca, managing partner la CITR, Acesta a mai adaugat ca pozitia bancilor s-a schimbat semnificativ in ultima perioada, fiind parteneri activi in gestiunea si identificarea de solutii, constatand probabil ca insolventa este o solutie viabila in actuala conjunctura economica.
Tot articolul, in Jurnalul National
Taximetristii cresc tarifele cu 20%... Preturi record pentru benzina la nivel mondial. Vezi cifrele oficiale!...