Ajutorul a fost decis in baza unui memorandum al Ministerului Economiei privind "atenuarea efectelor sociale negative generate de situatia economico-financiara de la Oltchim", prezentat in sedinta de miercuri a Guvernului.
"Din cauza dificultatilor de asigurare a materiilor prime si a disponibilitatilor financiare, rezultatul a fost intreruperea activitatii, acumularea de datorii si intarzierea achitarii drepturilor catre salariati. Pentru evitarea aparitiei riscului de excluziune sociala si pentru a evita aparitia unor probleme sociale suplimentare, in memorandum se propune sprijinirea salariatilor si a familiilor acestora prin acordarea de ajutoare de urgenta in suma de 1.400 lei pe salariat. Plata se va face in doua transe din fondurile puse la dispozitie de Ministerul Muncii", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. El a sustinut ca este vorba de "o plasa de siguranta" pentru o perioada de doua-trei luni, pana cand Oltchim va fi preluata efectiv de catre un investitor care ar urma sa fie selectat prin licitatia programata pentru vineri.
Cateva sute de angajati ai Oltchim au protestat pe parcursul saptamanii trecute in fata pavilionului administrativ al institutiei, cerand plata salariilor restante de doua luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalatiilor si platii datoriilor catre Electrica si demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un numar de 15 angajati au intrat in greva foamei, actiune incheiata vineri.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit pana joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anuntat seful OPSPI, Remus Vulpescu, precizand pana pe data de 22 septembrie trebuie informati reprezentantii FMI cu privire la inceperea negocierilor cu investitorii.
Pana la termenul de ofertare initial (17 septembrie), au depus oferte trei cumparatori: PCC SE, inregistrata in Germania, presedintele PP-DD, Dan Diaconescu si omul de afaceri Stefan Vuza, prin doua firme, Chimcomplex si Aisa Invest din Cluj.