- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cei care locuiesc la bloc pot plăti amenzi de până la 5.000 de lei, dacă asociațiile de proprietari nu respectă noile obligații ce se impun începând din acest an.
Anul 2019 a adus o serie nouă de obligații pentru cei care locuiesc la bloc.
Asociațiile de proprietari și președinții de bloc sunt nevoiți să întreprindă anumite acțiuni. Dacă noile sarcini nu sunt îndeplinite corespunzător, vor avea de plătit amenzi usurătoare, cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei, conform adevarul.ro.
Conform legii, după constituirea asociației de proprietari, în primul trimestru al noului an, cel puțin o dată, trebuie să aibă loc întrunirea adunării generale a asociaţiei de proprietari. Responsabili pentru convocarea anuală a adunări generale a asociaţiei de proprietari sunt preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv.
ATRIBUȚII COMITET EXECUTIV
- convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari, cel puţin o dată pe an şi ori de câte ori este necesar;
- propune spre adoptare adunării generale proiectul de regulament al condominiului, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi;
- întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale;
ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI POATE PRIMI AMENDĂ, PENTRU:
- neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ;
- nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;
”Dacă în următoarele 40 de zile, preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv nu respectă obligaţiile de mai sus, riscă amenzi care variază, după gravitate, de la 200 la 5000 Ron.
Astfel, dacă nu convoacă adunarea generală în primul semestru vor primi amenzi de la 200 la 1000, iar dacă nu întocmesc proiectul de regulament sau proiectul de buget pentru adunarea generală, riscă să plătească de la 2500 la 5000.
Pe de altă parte, consider că administratorul, dacă este profesionist. poate ajuta comitetul atât în organizarea generală, cât şi la întocmirea proiectelor de regulament şi de buget, evident cu titlu gratuit, altfel ar fi lipsă de profesionalism dacă ar solicita bani pentru această activitate”, a explicat Ottavio Şebănescu, Manager General Cresida Management, pentru adevarul.ro