BCR: 6,8%-7%
Analistii BCR anticipeaza ca, in ianuarie, preturile de consum au crescut cu 0,6%, rata anuala coborand sub 7%, in principal ca urmare a efectului de baza favorabil. „Inflatia la nivel anual a scazut in ianuarie 2011, plasandu-se in intervalul 6,8%-7%, scaderea fiind determinata de efectul de baza. Tot datorita acestui lucru, in luna iulie vom asista la o reducere importanta a ratei anuale, sub 5%, amplitudinea scaderii fiind influentata insa de anul agricol si de socurile externe", a explicat economistul-sef al BCR, Lucian Anghel. In opinia sa, in pofida reducerii vizibile a inflatiei pe parcursul trimestrului III din 2011, sunt sanse destul de mari ca ea sa ramana in afara tintei la finalul anului urmator. "Doar un efect cumulat favorabil venit in principal din partea preturilor volatile ar putea determina intrarea in banda 3%±1pp tintita de banca centrala", conchide economistul-sef al BCR.
ING Bank: 6,6%
La randul lor, analistii ING Bank considera ca rata anuala a inflatiei in ianuarie a fost de 6,6%, anticipand, pe parcursul primului semestru fluctuatii in intervalul 6,5%-7%.
In conditiile aceluiasi efect de baza favorabil, in iulie, rata anuala va cobori la aproximativ 4,9%. Desi in scenariul de baza al ING Bank Romania inflatia la finalul anului va fi de 4,5%, analistii bancii considera ca exista mari riscuri ca rata sa atinga 6% si nu exclud chiar un nivel de 8%, in conditiile presiunilor la nivel international asupra preturilor alimentelor si angajamentului guvernului de a elimina subventiile la energie termica.
"Daca cresterea preturilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceasta evolutie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentuale asupra inflatiei. Un impact aditional de 1,2 puncte asupra ratei anuale a inflatiei ar putea fi generat de eliminarea subventiilor la incalzire", a explicat economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.
Acesta considera ca „probabilitatea ca inflatia sa se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicata intrucat eliminarea subventiilor la energia termica este mentionata in acordul cu FMI, insa sansele ca rata anuala se urce la 8% sunt foarte mici".
Raiffeisen: 6,7%
Raiffeisen Bank anticipeaza pentru ianuarie 2011 o rata anuala de 6,7%, urmata de o fluctuatie cuprinsa intre 6,6%-7% pana la finalul primei jumatati a anului. Dupa o scadere in iulie usor sub 5%, rata anuala a inflatiei va atinge la sfarsitul acestui an 4%-4,5%. "Printre factorii care ar putea mentine rata inflatiei la un nivel ridicat mentionam preturile in crestere ale alimentelor pe pietele externe si posibila majorare a unora dintre preturile administrate, in acest an, cum ar fi costul gazelor naturale si cel al energiei termice", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Dintre toate estimarile, cea mai pesimista apartine agentiei de rating Coface, care apreciaza ca la finalul acestui an inflatia va fi de 5,2%. In acelasi timp, una dintre cele mai optimiste estimari apartine UniCredit Tiriac Bank, care anticipeaza un nivel de 4,2%.
sursa:Financiarul.com