Antena Căutare

Analistii: inflatia anuala s-a plasat in iunie la 8,4-8,7%

Analistii estimeaza ca preturile de consum au crescut in iunie fata de luna mai cu valori cuprinse in intervalul 0,1%-0,4%, pe fondul deprecierii semnificative a leului in raport cu euro si dolarul. In opinia acestora, presiunile inflationiste au fost partial compensate de reducerea pretu­rilor la unele produse alimentare, de scaderea cotatiilor internationale ale petrolului si de mentinerea preturilor combustibililor. In aceste conditii, rata anuala a inflatiei se va mentine la valori ridicate, cuprinse intre 8,4%-8,7%.

Luna iunie este ultima din acest an in care inflatia anuala va mai incor­pora efectul majorarii TVA de la 19% la 24%. De la inceputul anului, nivelul maxim al cresterii lunare a preturilor a fost inregistrat in ianuarie si februarie, de 0,77%, determinand rate anuale de 6,99%, respectiv 7,6%.

In martie si aprilie, preturile de consum au crescut cu 0,6% si 0,66%, ratele anuale con­tinuand sa urce la 8,01% si 8,34%. In mai, inflatia lunara a coborat la 0,2%, insa cea anuala a atins un nou nivel maxim din ultimele 45 de luni, de 8,34%.

Volksbank: 8,6%-8,7%

Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank Romania, estimeaza ca rata lunara a inflatiei s-a situat, in luna iunie, la 0,3%-0,4%, ceea ce a determinat o inflatie anualizata de 8,6%-8,7%.

Articolul continuă după reclamă

Ne asteptam la cresterea inflatiei din cauza deprecierii monedei locale fata de euro si dolarul american, precum si a cresterii pretului la tigari. Presiunile inflationiste din luna iunie au fost partial contracarate de scaderea preturilor la unele produse alimentare de provenienta locala, pe seama factorilor sezonieri", explica Melania Hancila.

BCR: 8,4%-8,6%

In opinia economistului-sef al BCR Lucian Anghel, cresterea preturilor de consum in luna iunie a fost de 0,1%-0,3%, fapt care a determinat plasarea ratei anuale usor peste 8,5%. ,,Ar fi o per­formanta ca inflatia lunara medie in iunie sa se plaseze la 0,2%, in con­ditiile unei deprecieri cu 2% a leului in raport cu euro", arata Lucian Anghel.

Economistul-sef al BCR precizeaza ca deprecierea monedei nationale a fost compensata de mentinerea preturilor combustibililor si de scaderea pretului international al petrolului. „Efectul favorabil asupra inflatiei ar putea fi accentuat si de o posibila deflatie in iunie. In general, lunile de vara sunt caracterizate de inflatii lunare mici, adauga Lucian Anghel. Economistul-sef al BCR estimeaza ca in luna iulie, cand va disparea efectul majorarii TVA, rata anuala s-ar putea plasa in jurul valorii de 6%, chiar usor sub acest nivel.

Target Capital: 8,4%-8,5%

Intr-un scenariu central, preturile de consum au crescut in iunie cu aproxi­mativ 0,15%-0,16% raportat la luna mai, iar comparativ cu iunie 2010 inflatia s-a mentinut in apropiere de nivelul din mai, 8,4%-8,5%, este de parere Andrei Radulescu, Senior Analist la Target Capital. Acesta arata ca, pe de o parte, cotatiile interna­tionale la bunuri au scazut in iunie, pe fondul intensificarii crizei finantelor publice in Europa, in conditiile in care Grecia a votat doar la finalul lunii noul program de consolidare bugetara pe termen lung. „Spre exemplu, cotatiile internationale la titei - preturile NYMEX - au scazut, in medie, cu apro­xi­mativ 5% raportat la mai.

Totodata, oferta de alimente a crescut, per an­samblu, prin intrarea pe piata a recol­telor romanesti, legume si fructe, ceea ce a determinat pentru majoritatea acestor bunuri o scadere a preturilor comparativ cu luna mai. De asemenea, sca­deri importante fata de luna pre­ce­denta au consemnat si cotatiile inter­na­tionale la cereale", explica Andrei Radu­lescu. Senior Analistul Target Capital mai puncteaza ca economia in­terna a prezentat o serie de semnale mixte dupa iesirea din recesiune. In opi­nia sa, se mentine inca un decalaj im­portant comparativ cu cererea po­ten­tiala, in timp ce exporturile si pro­ductia indus­triala, motorul care a scos economia din recesiune, au prezentat semnale de pla­fonare si chiar scaderi in ultima perioada.

„Pe de alta parte, mo­ne­da nationala s-a depreciat in iunie raportat la mai, atat in comparatie cu euro, in medie cu 2%, dar si cu dolarul, in medie cu 1,7%. Deprecierea monedei nationale este un factor care sustine presiunile inflationiste", conchide analistul Target Capital. Andrei Radu­lescu mai arata ca, intr-un scenariu alternativ, este posibil ca preturile de consum sa fi crescut in luna iunie cu maximum 0,25%, ceea ce ar urca inflatia anuala la peste 8,5%. Totodata, analistul nu exclude nici o crestere lunara cu 0,1%, iar in aceste conditii rata anuala a coborat sub 8,4%.

Teoretic, nu trebuie exclus si scena­riul de usoara scadere sau stagnare a preturi­lor raportat la luna mai, mai ales ca driverii inflatiei din plan extern (combustibili, alimente) au con­semnat corectii pe parcursul lunii, iar eco­no­mia nu a prezentat o accelerare", adauga Senior Analistul Target Capital.

Piraeus Bank: 8,63%

La randul sau, Camil Apostol, economistul-sef al Piraeus Bank, esti­meaza ca, in iunie, inflatia lunara a atins valoarea de 0,35%, ducand inflatia anuala la 8,63%.

Determinanta in cresterea pretu­rilor in iunie a fost, dupa parerea noas­tra, evolutia ratei de schimb leu-euro, deoarece un leu mai slab inseamna tarife mai mari pentru serviciile deno­minate in euro. In acelasi timp nu am observat scaderile obisnuite in aceasta perioada a anului in preturile ali­mentelor, care ar fi putut reduce din pre­siunea indusa de servicii", a ex­plicat seful depar­ta­mentului de cer­cetare al Piraeus Bank.

La inceputul lunii mai, Banca Nationala a revizuit in crestere prog­noza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%. Noul nivel nu incor­poreaza insa si anuntata majorare din toamna a tarifelor la energia termica.

Sursa: Financiarul

Raport Renaissance: Daca pretul petrolului ramane peste 100 $/baril, Petrom ar putea da 70% din profit in dividende... Afacerile firmelor de catering isi continua declinul: -10% in primul semestru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 7 noiembrie 2024. Angel și fiica sa, Ana Maria au câștigat 3.500 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x