Analistii consultati de „Financiarul" sunt de parere ca in sedinta de politica monetara de luni, 29 martie, Banca Nationala va decide diminuarea dobanzii-cheie, cu un pas cuprins in intervalul 0,25%-0,5%. Din punctul lor de vedere, in conditiile in care dobanzile de pe piata interbancara sunt mult mai mici decat dobanda-cheie, iar inflatia nu va pune probleme in martie, decizia BNR ar fi motivata de diminuarea presiunii asupra celor care au contractat imprumuturi, de stimularea creditarii pe segmentul companiilor si de ingrijorarile privind aprecierea monedei nationale.
In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii, analistii considera ca banca centrala nu va decide, in sedinta de luni, modificarea nivelului acestora. Lichiditatea suficienta din piata interbancara nu reclama, din punctul lor de vedere, o diminuare a ratelor.
Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, estimeaza ca BNR va reduce dobanda-cheie cu 50 de puncte de baza, o masura care va fi determinata in principal de situatia economica a tarii, dar si de tendintele de apreciere a leului.
„In primul rand, cred ca o asemenea decizie ar putea fi motivata de diminuarea poverii asupra celor care au contractat credite, in conditiile unei reduceri a veniturilor", explica Nicolaie Chidesciuc. Acesta adauga insa ca o reducere a dobanzii-cheie pentru revigorarea creditarii trebuie privita cu moderatie, considerand ca, in 2010, nu se va intampla nimic spectaculos din acest punct de vedere.
„La finalul acestui an, avansul creditarii se va plasa sub 5%", estimeaza economistul-sef al ING Bank.
Nivelul de la finalul anului, estimat la 6,25%
La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca reducerea de dobanda va fi de numai 0,25%, banca centrala adoptand in continuare o politica de reducere cu pasi marunti. „Ne asteptam ca, in urmatoarele doua sedinte, BNR sa reduca dobanda-cheie cu cate 0,25%, urmand ca o noua diminuare, tot cu 0,25%, sa fie decisa abia in ultimul trimestru al anului.
„Astfel, tinand cont de perspectivele inflatiei, estimam ca la finalul lui 2010 dobanda de politica monetara se va plasa la un nivel de 6,25%", arata Ionut Dumitru. Acesta se asteapta ca in trimestrul al III-lea sa asistam la aparitia unor presiuni inflationiste ca urmare a influentei preturilor alimentare.
Totodata, economistul-sef al Raiffeisen Bank este de parere ca, in conditiile in care dobanzile de pe piata interbancara sunt mai mici decat dobanda-cheie, ne putem astepta in acest an la o stimulare a creditarii pe segmentul companiilor. „Tot mai multe banci recurg la promotii foarte agresive din punctul de vedere al dobanzilor la credite. Totusi, eu cred ca mai intai va fi stimulata creditarea companiilor, urmand ca dupa o reducere a somajului si o crestere a veniturilor sa asistam peste un an sau doi la o revigorare a imprumuturilor pentru populatie", explica economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Tot articolul, in Financiarul
CE: Tintele economice pentru 2010 ale Romaniei sunt nerealiste... Euro termina saptamana in crestere fata de leu...