Desi actualul acord de asistenta financiara externa incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana nu a fost finalizat, ultimele transe urmand a fi primite pana la sfarsitul trimestrului II din 2011, autoritatile romane se gandesc deja la unul nou. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, nu a respins ideea, insa primele discutii oficiale nu vor incepe mai devreme de luna octombrie.
Economistii unor banci importante din Romania nu sustin necesitatea unui acord insotit si de o componenta de finantare, sugerand ca un imprumut se poate face si de pe pietele externe, din surse private. De altfel, situatia bugetului este critica, cu un necesar ridicat de finantare a deficitului. Dar pentru ca aceasta sa fie cat mai ieftina, tara noastra trebuie sa aiba credibilitate in ochii investitorilor. Iar singurul mod in care acest lucru poate fi convingator este acordul cu Comisia Europeana si FMI.
Pe de alta parte, analistii atrag atentia ca, in conditiile in care guvernul ar lua in calcul si un imprumut de la FMI, pe langa cel de la Comisia Europeana, numai banii de la Bruxelles vor ajunge in Trezorerie, cei de la Fond vor ajunge in rezerva de la BNR. Faptul ca jumatate din transele doi, trei si patru, aproximativ 2,15 miliarde de euro, au fost folosite pentru finantarea deficitului bugetar a fost o situatie exceptionala, care, probabil, nu se va mai repeta.
Ghidaj economic inainte de alegeri
In opinia economistului-sef al BCR, Lucian Anghel, un nou acord cu FMI nu este necesar pentru finantare, ci pentru ghidaj economic in vedearea finalizarii reformelor structurale. In plus, o astfel de asistenta atribuie Romaniei credibilitate pentru a obtine costuri mai reduse pe piata externa si imbunatateste perceptia investitorilor.
Tot articolul, in Financiarul
Cota unica ar putea fi redusa la 12%, din 2011... Carburanti mai scumpi la statiile Petrom din tara...