Antena Căutare

Analistii: Nu excludem ca dolarul sa ajunga la paritate cu euro, iar francul sa mai castige teren

Leul castiga sau pierde usor teren in fata monedei euro si a dolarului, iar francul elvetian atinge maxim dupa maxim. Potrivit analistilor, oscilatiile pe curs vor fi dese in urmatoarea perioada, incertitudinea in randul investitorilor fiind mare. Acestia nu exclud posibilitatea intaririi dolarului pana la paritatea cu moneda euro si vad plauzibila varianta in care francul elvetian ar putea fi mai puternic decat moneda europeana.



Pe de alta parte, francul elvetian a atins un nou maxim istoric in raport cu leul, 4,0898 lei/franc, dupa ce marti ajunsese la un nivel de 4,0221 lei. Iar analistii sunt de parere ca oscilatiile in pietele monetare vor continua.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a declarat pentru ,,Fin.ro" ca in urmatoarea perioada francul elvetian si dolarul se vor aprecia in raport cu euro, pentru ca, in situatii de incertitudine, aceste monede sunt considerate de investitori zone sigure.

,,Vor fi oscilatii in continuare. Ne putem astepta ca francul, in perioada urmatoare, sa depaseasca euro. Si dolarul ar putea sa castige teren in fata monedei europene, pana la paritate, desi Americii ii prinde bine un dolar slab pentru ca astfel ar scadea presiunea pe achitarea datoriei externe. In ceea ce priveste moneda nationala, cred ca la finalul anului cursul va depasi pragul actual de 4,26 lei/ euro", a declarat Lucian Anghel. Totodata Radu Zaciu, Country Manager Deutsche Bank Romania, considera ca, in prezent, investitorii isi arata neincrederea in euro, plasandu-si lichiditatile in franci elvetieni.

Adrian Vasilescu, consilierul guver­natorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat pentru ,,Fin.ro" ca in perioada urmatoare incertitudinile sunt atat de mari incat orice este posibil.

,,In ceea ce priveste francul elvetian, BNR a avertizat cu privire la acest tip de credit exotic. Banca Nationala nu poate controla evo­lutia acestei monede. Din pacate, aceste avertis­mente nu au fost ascultate. Acum riscurile sunt ma­xime, iar costu­rile la fel. Am incredere in schimb in masurile anuntate de Banca Nationala a Elvetiei cu privire la masurile anuntate pentru stoparea aprecierii francului. In ceea ce priveste dolarul, orice este posibil. Inclusiv ca in urmatoarele sase luni acesta sa ajunga la paritate cu euro. De asemenea, nu putem exclude pos­ibilitatea intrarii in recesiune asa cum e posibil ca pietele sa se stabilizeze fara consecinte majore", a explicat Vasilescu. Totodata, acesta a declarat, referitor la cursul leu-euro, ca piata valutara din Romania este stabilizata si ca nu se pot produce dezechilibre in viitorul apropiat.

Banca Nationala a Elvetiei, noi masuri

Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ieri noi masuri de combatere a aprecierii francului, printre care se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap. ,,Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea econo­miei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.

Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0%-0,25%, respectiv ,,cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volu­mul de franci din piata monetara. Masu­rile de lichiditate anuntate ieri de banca au fost folosite ultima data in 2008.

Francul a urcat la maxime istorice fata de euro si dolar, reflectand temerile investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro si situatia economica din SUA. Trendul a fost accentuat in ultimele zile de reducerea ratingului SUA de catre Standard&Poor's pentru prima data, de la AAA la AA+.

Aprecierea puternica a francului afecteaza sever cresterea economica a Elvetiei si exporturile, care genereaza aproximativ jumatate din Produsul Intern Brut al tarii.

Cursul francului a atins niveluri-record si pe piata romaneasca, depasind marti pragul de 4 lei pentru prima data. Inaintea declansarii crizei financiare, din septembrie 2008, francul se tranzactiona pe piata romaneasca in jurul a 2,2 lei/unitate.

Sursa: Financiarul

Ion Ariton face reclama la actiunile Transelectrica si Transgaz, in China... In ciuda crizei! Afacerile producatorilor de lux revin in forta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x