Ciocnirea dintre titanii industriei petroliere Arabia Saudită şi Rusia a condus luni scăderea cotaţiilor petrolului cu 25%, provocând vânzări determinate de panică şi pierderi masive pe Wall Street, bursa fiind deja afectată de epidemia de coronavirus.
Preşedintele american Donald Trump a vorbit luni, telefonic, cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, depre pieţele energiei, a anunţat marţi Casa Albă.
Directorul general al Aramco, Amin Nasser, a spus că în luna aprilie grupul va mări livrările de petrol la 12,3 milioane de barili pe zi pentru clienţii din Arabia Saudită şi din străinătate.
Cantitatea este cu 300.000 de barili de petrol pe zi peste capacitatea maximă de producţie, indicând că Aramco ar putea efectua livrări şi din rezerve.
Arabia Saudită şi Kuweitul au convenit să reia producţia la exploatări petroliere comune din aşa-numita Zonă Neutră.
Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin i-a spus luni ambasadorului Rusiei la Naţiunile Unite că pieţele energiei trebuie să rămână ”ordonate”, pe fondul creşterii îngrijorării că livrările suplimentare din Arabia Saudită şi Rusia vor provoca falimente în rândul producătorilor de petrol de şist din SUA, ale căror preţuri de producţie sunt mai ridicate.
În ultimele luni, Arabia Saudită a extras circa 9,7 milioane de barili de petrol pe zi. Regatul deţine şi stocuri de milioane de barili de petrol, astfel încât poate livra ţiţei peste capacitatea sa de producţie.
Preţul petrolului Brent a crescut marţi cu până la 10%, la peste 37 de dolari pe baril, după ce ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus că Moscova este pregătită să discute noi măsuri cu OPEC, oferind practic o ofertă de pace Riadului.
Dar ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman, a părut că respinge ideea.
”Nu văd înţelepciunea de a organiza întâlniri în mai-iunie, care nu ar demonstra decât incapacitatea de a face ceea ce ar fi trebuit într-o criză ca aceasta şi a lua măsurile necesare”, a declarat prinţul Abdulaziz.
Majorarea fără precedent a producţiei de către Riad survine după eşecul discuţiilor dintre OPEC şi alţi producători de petrol, între care Rusia, în cadrul OPEC+, pentru extinderea eforturilor comune de limitare a livrărilor de petrol dincolo de sfârşitul lunii martie, când expiră acordul din ultimii trei ani.
Ministerul rus al Energiei a convocat o întâlnire cu companiile petroliere, miercuri, pentru a discuta despre viitorul cooperării cu OPEC, au declarat două surse apropiate situaţiei.
Novak a spus că producătorii de petrol ruşi ar putea creşte producţia cu până la 300.000 de barili pe zi şi că producătorii din ţară au capacitatea de a majora livrările cu 500.000 de barili pe zi.
OPEC+ a redus livrările de petrol cu 2,1 milioane de barili pe zi, în frunte cu Arabia Saudită, care şi-a depăşit cota de reducere asumată.
Rusia şi Arabia Saudită au constituite rezerve financiare care le permit să facă faţă unui război al preţurilor îndelungat.
Dar scăderea preţurilor petrolului, dacă va fi de durată, va afecta ratingurile suverane ale statelor producătoare de petrol cu finanţe mai şubrede, a avertizat agenţia de evaluare financiară Fitch.
Acţiunile grupului Aramco au urcat cu 9,9%, la 31,15 riali pe unitate, nivel aflat sub cel de 32 de riali din oferta publică iniţială efectuată în decembrie anul trecut.
Sursa : news.ro
Acţiunile de pe Wall Street au închis marţi în creştere puternică, investitorii aşteptând măsuri de stimulare fiscale... Tot mai mulţi producători americani de petrol reduc cheltuielile şi forajele, din cauza scăderii accentuate a preţurilor...