Antena Căutare

Vești cumplite pentru cei care vor să își cumpere o locuință! Preţurile pe piaţa imobiliară au explodat! La cât ajung

Au crescut prețurile pe piața imobiliară, din cauza crizei muncitorilor calificaţi şi preţului materialelor de construcţie. În marile oraşe, apartamentele se vând la preţuri exorbitante, chiar dacă românii nu se mai înghesuie să cumpere la fel ca în alţi ani.

Anul 2020 a debutat cu preţuri-record pe piaţa imobiliară. În marile oraşe nu se mai vând locuinţe spaţioase, în zone bune, la un preţ mai mic de 1.000 de euro pe metrul pătrat.

Cluj-Napoca a depăşit orice aşteptare. Un apartament se vinde şi cu 1.700 de euro metrul pătrat.

„Estimăm creşteri ale preţurilor cu zece la sută. Şi asta în special datorită cererii foarte mari şi a faptului că în momentul de faţă, în Cluj Napoca, oferta de imobile ce vor fi livrate în 2020 este foarte mică”, a spus un agent imobiliar.

Fenomenul este valabil la nivelul întregii ţări. Braşov este în topul oraşelor cu cea mai săracă ofertă de locuinţe, urmat de Iaşi şi Bucureşti.

Scumpirile din ultima perioadă au câteva explicaţii, spun specialiştii. Preţul de producţie a betonului, de exemplu, a crescut cu 40-50 de lei pe metrul cub în ultimii doi, trei ani. Şi mâna de lucru s-a scumpit.

„Se situează între 50 de euro şi 60 de euro pe metrul pătrat construit, faţă de acum doi ani, când era între 35-40-42”, a explicat un inginer.

În sudul Capitalei, preţul de producţie pe metrul pătrat variază între 500 şi 600 de euro, urmând ca, ulterior, dezvoltatorul să vândă apartamentul la un preţ mediu de 1.000 de euro metrul pătrat. În nordul oraşului situaţia este alta. Costul de producţie ajunge la 800 de euro, iar la vânzare locuinţa poate ajunge şi la 2.200 de euro metrul pătrat.

Cât despre locuinţele vechi - e loc de negociere până la 20, chiar 25 la sută, spun brokerii, care ne avertizează că nu toate ofertele sunt corecte.

„Foarte important! Casa pe care ţi-o permiţi sau apartamentul pe care ţi-l permiţi este echivalentul a maximum patru ani de venituri”, a explicat un consultant financiar.

Altfel spus, un cuplu care câştigă 6.000 de lei lunar, adică două salarii medii, nu ar trebui să îşi cumpere o locuinţă mai scumpă de 60.000 de euro.

Băncile din România lansează o campanie prin care îşi propun să îmbunătăţească dialogul cu publicul larg... Guvernul a aprobat un Program naţional de introducere a gazelor naturale, în valoare de 500 de milioane de euro, de care...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x