Anul trecut, in cazul Dorinei Matis, instanta a decis ca acesteia sa ii fie restituit comisionul de 2%. Povestea ei este similara celor peste 5 milioane de romani cu credite la banci. Pe scurt, femeia a luat un credit de aproape 120.000 de franci elvetieni in 2007. Trei ani mai tarziu, ea si alte 60 de persoane au dat banca in judecata pentru clauzele abuzive din contract.
Pe langa restituirea comisionului de acordare, banca a fost obligata sa recalculeze dobanzile fixate pe baza marjei interne. Iar decizia instantei a fost de a primi inapoi cam 17.000 de franci.
De la 1 februarie ar trebui sa intre in vigoare Noul Cod de Procedura Civila. Iar noile reglementari sperie bancile. Asta pentru ca o decizie a instantei precum cea din cazul Dorinei va obliga banca sa corecteze toate contractele similare incheiate cu alti clienti.
Cu alte cuvinte, clientii pagubiti nu se vor mai chinui cu termenele in instanta. In plus, bancile ar fi obligate sa-si recunoasca abuzul si sa restituie sume importante de bani. Mai exact, 600 de milioane de euro pe an, potrivit estimarilor bancherilor.
Asociatia Romana a Bancilor face propriile presiuni in aceste zile, pe langa FMI si BNR, pentru a presa eliminarea articolelor din Noul Cod de Procedura Civila care ar pune bancile in dificultate in relatia cu clientii.