Antena Căutare

BCR: Creditele in moneda nationala s-ar putea scumpi daca inflatia va creste

Analistii estimeaza ca, in sedinta de politica monetara de astazi, dar si pana la finalul anului, Banca Nationala va mentine atat dobanda -cheie la 6,25%, cat si ratele rezervelor minime obligatorii. Cu toate acestea, exista temeri ca, in cazul manifestarii unor presiuni inflationiste, in special din partea preturilor administrate, BNR ar putea majora succesiv dobanda , ceea ce va duce la cresterea ratelor ROBOR si, implicit, la scumpirea creditelor.

Membrii Asociatiei Analistilor Fina­nciar-Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza, in unanimitate, ca Banca Nationala va mentine, in sedinta de politica monetara de astazi, dobanda -cheie la 6,25% si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii atat pentru pasivele in lei, cat si pentru cele in valuta.

Consensul celor peste 70 de economisti din AAFBR a fost inregistrat in premiera de la infiintarea Asociatiei, in ianuarie 2008.

Rata nemodificata pana la sfarsitul lui 2011

Majoritatea repondentilor la sondaj anticipeaza ca dobanda de politica monetara va ramane nemodificata pana la finalul acestui an, la 6,25%, dar estimarile variaza intre 5,5% si 6,75%. Si sondajul aferent lunii martie anticipa mentinerea ratei de politica monetara la 6,25%, insa sondajele ante­rioare prognozau scaderea acesteia la 5,75%.

Articolul continuă după reclamă

Totodata, membrii AAFBR se asteapta ca rata de politica monetara sa scada la 6% la finalul anului 2012, estimarile fiind cuprinse intre 4,5% si 7%. In sondajul AAFBR aferent lunii martie, analistii anticipau reducerea ratei de politica monetara pana la 5,75%.

In ceea ce priveste nivelul re­zervelor minime obligatorii, ma­joritatea analistilor anticipeaza ca rata va ramane, pana la sfarsitul acestui an, la 20% pentru pasivele in valuta si la 15% pentru resursele in lei. Pentru 2012, economistii prognozeaza reducerea rezervelor minime oblig­atorii la 15% pentru pasivele in valuta si 10% in cazul resurselor in lei.

Posibile cresteri de costuri ale imprumuturilor

Economistul-sef al BCR considera ca nivelul dobanzii la imprumuturile in lei s-ar putea sa creasca.

Valoarea dobanzii la creditele in moneda nationala cred ca poate fi considerata, in acest moment, nivelul de jos. Costul creditelor in lei este legat de ratele ROBOR pe termen mai lung, care, din cauza unei dimensiuni mici a pietei, fluctueaza mai mult decat ratele Euribor", explica Lucian Anghel.

In opinia acestuia, lipsa de manifestare a inflatiei nu va determina modificari in costul creditelor. Insa reaprinderea inflatiei poate determina majorarea dobanzii de politica monetara, ceea ce va duce la cresterea ratelor ROBOR.

Dupa o perioada lunga de stabilitate (rata dobanzii de politica monetara se mentine din mai 2010 - n.r.), o majorare de dobanda sporeste asteptarile pentru o noua modificare in urcare, ceea ce poate determina o crestere a do­banzilor pe piata interbancara", mai arata Lucian Anghel.

In opinia sa, in acest moment, Banca Nationala si-a epuizat spatiul de manevra pentru relaxarea politicii monetare, atat prin intermediul dobanzii-cheie, cat si prin cel al rezervelor minime obligatorii.

Tot articolul, in Financiarul

Frunza Elenei Udrea, pe magiunul Topoloveni... Viitorul Orange Romania, sub semnul intrebarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x