"Investitorii pariaza ca noul guvern al Romaniei va continua sa urmeze programul de bailout pana la alegerile din aceasta toamna, dupa ce fostul premier Emil Boc a fost gonit din functie de cele mai violente proteste din ultimii zece ani", apreciaza Bloomberg, subliniind ca desi Romania a imprumutat sume record in primele doua luni din 2012 si si-a depasit programul de finantare pentru primul trimestru, profitand de beneficiile obtinute pe piete datorita politicii economice coordonate de FMI, perpectivele ii sunt favorabile, tari precum Ungaria si Ucraina incearcand din greu sa acceseze noi credite de la Fond.
De asemenea, un analist a declarat pentru Bloomberg ca "din perspectiva fixed-income (titluri care ofera dobanda fixa, precum obligatiunile), Romania ia in mare parte masurile corecte. Mi se pare ca Romania va avea performante macro peste asteptari, probabil si pe partea de politica economica. Faptul ca au un program cu FMI le asigura o ancora pe partea de politica economica".
Autoritatile de la Bucuresti au incheiat la inceputul anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani, de 20 miliarde euro, cu FMI si Comisia Europeana, prelungit in 2011 cu un acord de precautie de 5 miliarde euro pentru a da investitorilor asigurari ca nu vor exista derapaje fiscale inaintea alegerilor din 2012.
Pentru a se incadra in conditiile atasate imprumuturilor de la FMI si CE, guvernul a redus salariile din sectorul public cu 25% si a crescut mai multe taxe, inclusiv TVA, care a fost ridicata la jumatatea anului 2010 de la 19% la 24%.
Pentru acest an, Romania s-a angajat sa taie deficitul bugetar la 1,9% din PIB, de la 4,35% din PIB in 2011.
Comisia Europeana estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 1,6%, incetinita de impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra exporturilor si de scaderea contributiei agriculturii dupa performantele foarte bune din 2011, insa probabil sprijinita in a doua parte a anului de o usoara revenire a consumului.