Antena Căutare

Boc vrea sa reduca cotele pe salarii

Guvernantii romani asteapta delegatia FMI cu propuneri care de care mai promitatoare si mai populiste. Cresterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la 730 de lei, scaderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% si reducerea contributiilor de asigurari sociale de la 44% la 41% sunt masurile pe care Guvernul Boc le pune pe masa la negocierile cu Fondul, pentru anul 2011.

Insa cresterea salariului minim va avea un efect major asupra competitivitatii economiei romanesti, competitivitate care este deja in cadere libera. Primul critic al reducerii cotei unice este chiar presedintele Traian Basescu, care a declarat ca nu este de acord cu scaderea cotei unice, dar ca agreeaza reducerea contributiilor pe salariu. Masurile au ajuns deja la Washington si vor fi analizate in urmatoarele 11 zile, timp in care Delegatia FMI se va afla la Bucuresti.

"Propunerile au fost discutate preliminar in zilele trecute cu reprezentantul permanent al FMI la Bucuresti, domnul Tonny Lybek, si au fost trimite la Washington. O decizie in acest sens va fi luata in cursul vizitei la Bucuresti a misiunii FMI", a declarat pentru Jurnalul National Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Tanasescu a spus ca "este limpede ca reforma segmentului social trebuie facuta. Faptul ca aceste contributii in Romania sunt mari este o realitate si acestea trebuie scazute in mod gradual si sustenabil."

Totusi, Tanasescu a atentionat ca "trebuie sa privim cu atentie efectele pe care le are cresterea salariului minim asupra competitivitatii economiei romanesti, o competitivitate care a scazut foarte mult in ultimii ani". Raspunsul la propunerea guvernantilor va veni numai dupa o analiza complexa asupra faptului cum aceste masuri afecteaza pe termen lung competitivitatea economiei romanesti si cresterea economica.

Articolul continuă după reclamă

Problema este ca acestea vor aduce o gaura la buget de 2,2 miliarde de euro, conform unor estimari PDL. Banii trebuie luati de undeva, din alta parte, iar reprezentantii Fondului asteapta, probabil, ca Guvernul sa prezinte si sursele de finantare.

Daca nu cumva vor cere FMI sa accepe un deficit bugetar mai mare de 4,4%, pentru 2011. Lucru greu de acceptat pentru Delegatia FMI. Problema este ca, potrivit estimarilor FMI, Romania trebuie sa treaca pe crestere economica in 2011, una cat de mica, dar crestere economica.

Tot articolul, in Jurnalul National

CNADNR a refuzat privatizarea a trei societati... Afacerea ArcelorMittal a pagubit Hidroelectrica cu 21 de milioane de lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x