Reabilitarea Centrului Istoric al Bucurestiului a trecut prin cinci ani de santiere, o reziliere anevoioasa de contract si reluarea de la zero a licitatiei pentru proiectul de pe cele 14 strazi.
2011 a gasit zona cheie a Capitalei cu lucrari demarate pe sapte strazi. Bucurestenii vor trebui insa sa se inarmeze cu rabdare si bunavointa!
Dupa bugetul adoptat cu sarg de consilierii generali, Centrul Istoric va intra in conservare pe termen nedeterminat. Toate acestea in conditiile in care, cele 14 strazi ar fi trebuit finalizate chiar in acest an, inainte de Craciun fiind de altfel reabilitate strazile Lipscani, Zarafi si Smardan.
In acest moment insa, cu un buget mai sarac cu 20 de milioane de lei, primaria trebuie sa achite alte facturi. Practic, municipalitatea va trebui sa suporte, pe langa costurile necesare conservarii lucrarilor, si penalizarile prevazute de contractul semnat cu constructorii.
Cu un buget de zece ori mai mic, primaria se poate declara buna de plata! Initial, in proiectul de buget, suma prevazuta pentru finalizarea lucrarilor in Centrul Istoric a fost de 22 milioane de lei. Modificarea bugetului, aprobata in 28 februarie, a lasat in jur de 2 milioane de lei pentru acest proiect.
Toate acestea in conditiile in care numai suma necesara primului lot al proiectului se ridica la peste 2.400.000 de lei. Cum consilierii s-au gandit la binele bucurestenilor prin reducerea fondurilor alocate Centrului Vechi, in acest moment vor trebui bugetate alte sume, neprevazute pana acum, necesare protectiei lucrarilor si asigurarii santierelor.
Jurnalul National a solicitat biroului de presa al PMB sa precizeze daca este posibila predarea la termen a celor 14 strazi din centrul Bucurestiului: "Aceste lucrari nu pot fi finalizate fiind necesare lucrari de protectie a retelelor edilitare dar si de punere in siguranta. Toate acestea presupun fonduri suplimentare necuprinse in buget intrucat, in acest an, era prevazuta finalizarea lucrarilor. In aceste conditii, impactul pentru cei care locuiesc sau desfasoara activitati comerciale in Centrul Istoric este foarte mare intrucat toate strazile pe care se executa lucrari devin impracticabile.
Prin taierea bugetului, PMB nu doar ca nu va putea finaliza reabilitarea Centrului Istoric ci va fi nevoita sa conserve lucrarile la stadiul actual", a precizat biroul de presa al primariei.
Tot articolul, in Jurnalul National
UE va testa rezistenta financiara a bancilor europene... PIB-ul Romaniei a scazut cu 1,3% in 2010...