Fabricile la nivel mondial au fost afectate în februarie din cauza epidemiei, iar activităţile din China au scăzut într-un ritm record, potrivit sondajelor din piaţă, mărind probabilitatea unei reacţii de politici coordonate din partea băncilor centrale, pentru a preveni o recesiune globală.
Dolarul a coborât la un nou minim al ultimei luni faţă de un coş de valute, după ce Rezerva Federală, Banca Japoniei şi Banca Angliei au indicat disponibilitatea de a lua măsuri pentru a compensa impactul economic al coronavirusului.
Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a scăzut la un minim istoric de 1,03%. Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa de 10 ani, de referinţă pentru zona euro, a scăzut la -0,67%, cel mai redus nivel din ultimele şase luni.
Preţul petrolului Brent a avansat cu 4,5% şi a închis la 51,9 dolari pe baril. Minimul şedinţei, de 48,4 dolari, a fost cel mai redus nivel atins din iulie 2017.
Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,5%, la 46,75 dolari pe baril. Minimul şedinţei, de 43,32 dolari pe baril, a fost cel mai scăzut din decembrie 2018.
A fost prima creştere pentru ambii indici după şase şedinţe de pierderi provocate de temerile legate de coronavirusul care a ucis aproape 3.000 de oameni şi a agitat bursele mondiale.
Preţurile petrolului au scăzut cu peste 20% de la începutul acestui an, în pofida reducerii livrărilor de petrol de către OPEC+ cu 1,7 milioane de barili pe zi, în cadrul unui acord valabil până la ssfârşitul lunii martie.
Pe piaţa de capital, indicele global MSCI a crescut pentru prima oară în ultimele opt şedinţe, cu 1,55%, în timp ce acţiunile de pe pieţele emergente au avansat cu 1,14%.
Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,36%, S&P 500 cu 1,85%, iar Nasdaq Composite cu 1,79%.
În Europa, acţiunile au închis în urcare, după fluctuaţii mari consemnate pe parcursul şedinţei. Indicele Stoxx 600 a avansat cu 0,09%, iar indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,1%.
Amploarea pierderilor de săptămâna trecută, când capitalizarea bursieră a scăzut cu aproape 6.000 de miliarde de dolari, a determinat pieţele financiare să ia în calcul măsuri din partea majorităţii băncilor centrale.
Traderii consideră în prezent că există o probabilitate de 100% de reducere a dobânzii cheie în SUA cu o jumătate de punct procentual, de la nivelul actual de 1,5%-1.75%, la şedinţa Rezervei Federale amercane din 17-18 martie, în creştere de la nicio şansă, săptămâna trecută, potrivit CME FedWatch.
Contractele futures pentru aur au închis în creştere cu 1,8%, la 1.594,8 dolari uncia.
Sursa : news.ro
Apple plăteşte 500 de milioane de dolari pentru încheierea unui proces în care era acuzată de încetinirea iPhone-urilor... Uniunea Europeană analizează măsuri de protejare a economiei de impactul epidemiei de coronavirus...