Antena Căutare

BVB a ajuns in Top 10 randamente actiuni, dar este codasa Europei pe segmentul obligatiuni

Lichiditatea pietei obligatare la Bucuresti este apropiata de cele de la Luxemburg, Sofia si Bratislava.

Randamentele aduse in acest an de piata autohtona de capital au fost printre cele mai bune din Europa, dar investitorii care do­resc expunere la BVB se con­frun­ta cu problema unei lichiditati reduse. Daca in ceea ce priveste segmentul actiuni, va­loarea tranzactiilor s-a dublat fata de anul trecut prin listarea FP, BVB apropiindu-se mai mult de lichiditatea burselor vecine, in privinta pietei obligatiunilor a ramas in coada clasamentului european.

Una din explicatiile pentru care BVB a resimtit mai puternic criza financiara din ultimii ani este si stadiul slab de dezvoltare al pietei obligatiunilor, instrumente prefe­rate in perioadele de incertitudine pe piata bursiera. Cu toate ca in ultimii ani segmen­tul obligatiunilor la BVB a inregistrat un pro­gres vizibil, acesta este inca departe de situatia existenta la bursele mai dezvoltate din Europa.

Spre exemplu, valoarea tran­sfe­rurilor cu obligatiuni la BVB in primul semestru al acestui an a ajuns la 23,8 mili­oane de euro, in conditiile in care la Bursa din Viena a atins un nivel de 365,8 milioane de euro, la Bursa din Budapesta de 294 de milioane de euro, iar la Varsovia de 146,9 mi­lioane de euro.

Cea mai dezvoltata piata obligatara din punctul de vedere al lichi­ditatii este Bursa din Istanbul, cu o valoare a tranzactiilor in primele sase luni de 127 de miliarde de euro, urmata de Bursele Spa­­­niole, cu 55,9 miliarde de euro si de Bur­sa din Elvetia, cu 17,45 miliarde de euro. BVB a reusit sa se claseze pe locul 13 in to­pul european al burselor de valori in func­­tie de lichiditatea segmentului obliga­­tiu­nilor, de­pa­sind piete precum Praga, Atena, Cipru.

Bursa din Luxemburg, campioana la finantare obligatara

Prin prisma sumelor atrase prin emi­siu­nea de obligatiuni listate, in topul acestui an este Bursa din Luxemburg, unde au fost introduse la tranzactionare 3.550 de emi­siuni, cu o valoare atrasa de 534,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta aproape 58% din sumele atrase prin finantare obligatara la nivelul Europei in primul semestru din 2011.

O alta piata preferata pentru ase­­menea finantari este Deutsche Borse, unde au fost listate 1.303 de emisiuni in acest an, iar valoarea sumelor atrase a ajuns la 224,9 miliarde de euro.

Dintre pietele bursiere est-europene, performera finantarilor prin emisiuni de obligatiuni este Bursa din Viena, cu o valoare atrasa de 32,04 miliarde de euro, urmata de cele din Budapesta, Bratislava si Ljublijana, toate cu valori ale emisiunilor peste un miliard de euro. Cele cinci emisiuni de obligatiuni listate in acest an la BVB au atras 353,1 milioane de euro, depasind astfel Bursa din Sofia.

Bulgaria - cea mai puternica ascensiune in semestrul I

Dar, din punctul de vedere al randa­men­telor pe piata actiunilor, Bursa din So­fia este campioana la nivel european, cu o urcare de 14,2% a indicelui SOFIX. Indicele Bursei din Valencia - membra a Burselor Spaniole - a avut o crestere cu 7,5% in acest an, in timp ce indicele DAX - al Deutsche Bor­se - a urcat cu 6,7%.

Cu o apreciere de 6,5%, indicele BET-C plaseaza Bursa de la Bu­curesti pe locul al patrulea in Europa, inaintea pietelor precum Budapesta, Euro­next Paris, Varsovia sau Praga. La polul opus, cu cele mai mari scaderi, se remarca Bursa din Cipru, cu o pierdere de 26% la ni­velul indicelui CSE General Index, urmata de bursele din Atena, Ljublijana sau Malta.

Daca la nivelul randamentelor, Bursa din Sofia este campioana Europei, din punctul de vedere al lichiditatii este pe ultimele lo­curi, valoarea tranzactiilor cu actiuni ajun­gand abia la 120,2 milioane de euro in acest an.

La nivelul regiunii Europei de Est, pri­ma pozitie in topul lichiditatii revine Bursei din Varsovia, ur­mata de Viena si Praga. La Bursa din Bucuresti, lichiditatea pietei actiu­nilor a atins in acest an 1,02 miliarde de euro, de aproape 10 ori peste cea de la Sofia.

Sursa: Financiarul

UE va sustine bancile care nu trec testele de stres... Din 34.000 de firme aflate in insolventa 96% „aleg“ falimentul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x